ua en ru

Зниження обсягів видобутку газу в світових масштабах малоймовірно, - експерти.

Зниження видобутку газу в світових масштабах малоймовірно. Про це заявив гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis (Вашингтон) Михайло Корчемкін, коментуючи ініціативу міністра енергетикі і шахт Алжиру Шакіба Хеліля підвищити вартість газу шляхом скорочення його видобутку.
Міністр Алжиру вважає, що "ідеальна ціна на газ має становити одну шосту від ціни бареля нафти", а не одну двадцяту як зараз. Ш.Хеліль має намір запропонувати 19 квітня на форумі Форумі країн - експортерів газу (ФКЕГ, створену за прикладом ОПЕК), який пройде в алжирському Орані, знизити обсяг видобутку блакитного палива.
"Подібним планам перешкоджають довгострокові контракти, а постачальників спотового ринку не захочуть втрачати прибутків", - підкреслив М.Корчемкін, передає РБК daily.
Колегу підтримав експерт-аналітик департаменту досліджень паливно-енергетичного комплексу Інституту проблем природних монополій (Москва) Микола Ісаін. "Багато газовидобувні країни є конкурентами між собою в низці проектів, таких як Nabucco і "Південний потік", і це не додасть єдності в думці членам ФКЕГ щодо обсягів видобутку", - зазначив М.Ісаін.
Найбільш адекватним рішенням з боку членів ФКЕГ міг би стати мораторій на прийняття остаточних інвестиційних рішень за новими видобувні проектам, а також заморожування великих поточних проектів. Таку думку висловив аналітик фінансової компанії UBS Максим Мошков. "Це створить очікування низького пропозиції газу в майбутньому, дозволить виробникам уникнути штрафних санкцій і зберегти розподіл ринків між великими постачальниками", - вважає М.Мошков.
Також віце-спікер Держдуми, президент Російського газового товариства Валерій Язєв куверен, що країни-учасники ФКЕГ не підуть на скорочення видобутку газу. "Учасники ФКЕГ не настільки інтегровані в організацію, як члени ОПЕК, у них немає механізму узгодження. До того ж ринок газу не так глобалізованому, як нафтовий, і впливати на нього складніше", - резюмував В.Язєв.
ФКЕГ створений в 2001 р. На зустрічі ФКЕГ в Москві в грудні 2008 р. форум трансформовано у міжнародну організацію з доданням їй відповідного юридичного статусу. Штаб-квартира організації знаходиться в Досі (Катар). Генсеком ФКЕГ є представник Росії Леонід Боханівської. У зустрічі, яка пройде 19 квітня в Алжирі, візьмуть участь міністри Алжиру, Болівії, Венесуели, Єгипту, Катару, Нігерії, Росії, Тринідаду і Тобаго, Екваторіальної Гвінеї, Ірану і Лівії, а також представники Нідерландів і Норвегії.