ua en ru

Зниження "зеленого" тарифу порушує гарантії прав інвесторів, - експерт

Підписавши Угоди про Асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе певні гарантії по відношенню до інвестора, і світові фінансові організації підключатимуться до обговорення питання "зелених" тарифів у разі їх зниження урядом. Про це на прес-конференції заявив Геннадій Федоровський, директор Rengy Development, однієї з провідних компаній на ринку сонячної енергетики, яка залучала кредити під будівництво сонячних електростанцій у ЄБРР.

На думку Федорівського, якщо Кабмін і Міненерговугілля не відмовляться від своїх планів щодо зниження "зеленого" тарифу, то до вирішення даного питання підключаться світові фінансові організації - МВФ, ЄБРР.

"Це будуть позови проти України. Якщо нам ніяк не вдасться переконати наше керівництво в Кабміні, Мінекономіки і варіант з оскарженням в суді (розпорядження Кабміну № 589-р) не пройде, то, швидше за все, ми будемо просити ЄБРР переглянути кредитні умови, пояснювати це виниклою ситуацією в країні, прийнятими нормативними документами. Все одно ми сядемо за стіл переговорів. Наші банки нас теж кредитували, але ЄБРР - це зовсім інший підхід. І якщо ми підписали угоду про Асоціацію з ЄС, то у нас є певні гарантії по відношенню до інвестора, який не звик так працювати", - підкреслив директор компанії Rengy Development, в проекти якої ЄБРР вклав близько 20 млн євро.

Експерт також попередив, що у випадку зміни "зеленого" тарифу "заднім числом", інвестори будуть відкладати перспективні проекти, які вже домовилися реалізовувати в Україні.

"На думку всіх учасників ринку, інвесторів, так і девелоперів, компанії надають певну соціальну підтримку у тих регіонах, де працюють сонячні станції, але, швидше за все, наше керівництво не враховує всі ці аспекти. Інвестиційна складова і привабливість цих проектів буде втрачена", - вважає Федоровський.

За підрахунками компанії, у разі зниження "зеленого" тарифу та пікового коефіцієнта, який використовується при розрахунку "зелених" тарифів для сонячних електростанцій в 1,8 рази, термін окупності нових проектів компаній може зрости до неприйнятних для інвесторів термінів - близько 20-ти років, оскільки вкладення в сонячну енергетику, порівняно з вітровою, значно вище. В даний час загальна потужність проектів компанії в сонячній енергетиці, в тому числі, що здійснюються у співпраці з ЄБРР становить 30 МВт.

Як писали раніше ЗМІ, вартість програми ЄБРР щодо фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF) становить 140 млн євро, які доступні для малих і середніх проектів з відновлюваної енергетики, починаючи від води, вітру, біомаси та біогазу, закінчуючи сонячною енергією.

USELF частково фінансується ЄБРР (100 млн євро), спільно з Фондом чистих технологій (Clean Technology Fund) - (40 млн євро), а також Глобальним екологічним фондом. Потім, у відповідь на зростаючий попит Програма USELF була розширена. "Враховуючи розмір сільськогосподарського сектору України, у країни є великий потенціал для проектів з біомаси та біогазу, а також по сонячній енергетиці, завдяки хорошому рівню сонячного світла", - констатував старший менеджер ЄБРР Сергій Масліченко.