ua en ru

Зниження рівня інфляції може спровокувати в Україні "рукотворну" банківську кризу, - експерт

Зменшення рівня інфляції може спровокувати в Україні "рукотворну" банківську кризу. Про це РБК-Україна заявив на конференції Private Banking-2011 керуючий партнер інвестиційної компанії Сapital Times Ерік Найман.

"Зниження інфляції в Україні є досить важливим завданням, тому інфляція на рівні 5-6% річних у довгостроковому періоді, якщо вдасться утримати її не вище цього рівня, протягом тривалого періоду часу (декілька років), зазвичай призводить до великого сплеску і прямих іноземних інвестицій і портфельних інвестицій. Але тут важливо, щоб Національний банк не перегнув палицю, тому що зараз зменшення інфляції може спровокувати рукотворну банківську кризу. Оскільки об'єктивних причин для банківської кризи в Україні немає. То просто, створивши штучно грошовий голод, банки можуть виявитися не в змозі проводити платежі. Що породить недовіру спочатку на міжбанківському рівні, а потім кризу довіри населення до банків. І тоді замість низької інфляції, відбудеться відтік населення з банків", - сказав Найман.

Він підкреслив, що у такому разі, забираючи гроші з банків, населення тут же скуповує долари. І в такому випадку ефект буде протилежним - різкий стрибок інфляції.

"Якщо в НБУ тонко розуміють цю межу і не дадуть банківській системі вийти з під контролю, підтримають вчасно ліквідністю систему, тоді їм вдасться вперше за довгі роки грамотне управління монетарною системою і валютним ринком", - резюмував Найман.