ua en ru

Зниження ціни на російський газ дозволить зберегти діючі тарифи на газ і тепло в Україні

Додаткова угода між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" до газових контрактів від 2009 р., що передбачає зниження ціни на російський газ для України до 268,5 дол. за тис. куб. м, дозволить українському уряду не підвищувати тарифи на газ і тепло для населення. Про це заявив незалежний експерт Валентин Землянський.

"Вимоги опозиції знизити тарифи для населення на 30%, після підписання домовленостей у Москві виглядають популістськи і є контрпродуктивними. Українські тарифи на газ є найнижчими в Європі та їх зниження призведе до деградації української газодобувної галузі. У такій ситуації, нам доведеться забезпечувати населення дорогим імпортним газом, оскільки видобуток власного буде неухильно падати і тоді вже йтиметься не те що про стабілізацію, а про необхідність підвищувати тарифну планку для населення в рази. Схоже, що саме так бачать майбутнє газової сфери вітчизняні революціонери", - зазначив експерт.

Співрозмовник звернув увагу на те, що тарифи в Україні для більшості споживачів (понад 90% газових абонентів) становлять 84 дол. за тис. куб. м, тоді як у Росії цей показник становить 113 дол. за тис. куб. м.

"Тарифи на газ для населення в РФ вище українських. Тому очікувати зниження цін в Україні не варто. Якщо говорити про тарифи на тепло, то вони дотуються, причому двічі. Спочатку компенсується різниця тарифів на газ, потім - різниця тарифів на тепло. Я думаю, що тепер до виборів 2015 р. тарифи на газ і тепло просто будуть заморожені на нинішньому рівні", - сказав Землянський.

Як заявив сьогодні в інтерв'ю Президент України Віктор Янукович, висока ціна на імпортний російський газ стала однією з найголовніших причин економічної кризи, яка зачепила Україну. Він зазначив, що внаслідок підписання невигідного контракту Україна втратила більше 20 млрд. дол. За словами Президента, Україна зацікавлена купувати газ більше у тих постачальників, які запропонують більш вигідну ціну. Саме на цій основі, зазначив Віктор Янукович, були досягнуті домовленості про зниження ціни на російський газ для України до 268,5 дол. за тис. куб. м.

"Що стосується обсягів споживання: якщо буде така ціна, яка буде нас влаштовувати на газ, ми зацікавлені споживати російського газу більше, ніж будь-якого іншого, який буде дорожче. Тобто, який газ буде дешевше, той ми і будемо споживати", - зазначив Янукович.

За контрактами 2009 р. ціна на російський газ для України залежить від коливання цін на нафтопродукти на світовому ринку і розраховується за певною формулою. Згідно з додатком до контракту, підписаним 17 грудня 2013 р. в Москві, коригуючий коефіцієнт цієї формули буде переглядатися щокварталу таким чином, щоб кінцева ціна газу становила 268,5 дол.