ua en ru

РНБО в його сьогоднішньому вигляді абсолютно неефективна, - екс-заступник секретаря Радбезу Д.Видрін

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України в її сьогоднішньому вигляді абсолютно неефективна. Про це РБК-Україна заявив директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, коментуючи своє звільнення з посади заступника секретаря РНБО.
«Я подав у відставку позавчора (21 грудня)», - уточнив екс-заступник секретаря РНБО.
Пояснюючи причину своєї відставки, Д.Видрін сказав, що РНБО не може більше залишатися «калькою з вчорашньої моделі влади», коли Радбез була покликана гасити суперечності у трикутнику «Президент - глава уряду - спікер парламенту». «Цього трикутника вже немає, відповідно, немає і загроз, які він породжував, І моя відставка - це спроба привернути увагу до питання необхідності реформування РНБО», - зазначив Д.Видрін.
Він переконаний, що сьогодні РНБО має стати майданчиком для діалогу між владою та громадянським суспільством. «РНБО не треба придумувати загрози, а потім вигадувати, як боротися з ними. Слід замовляти дослідження у експертних цивільних інститутів і на цих підставах будувати роботу влади у сфері національної безпеки. Я мрію саме про таку модель, яка ефективно реалізована в багатьох країнах», - підкреслив експерт.
Також Д.Видрін не став заперечувати, що в деякій мірі його відставка пов'язана з намірами, озвученими главою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним, ліквідувати апарат РНБО як такий. Нагадаємо, 14 грудня С.Льовочкін сказав наступне: «Апарат РНБО виконує дві функції - організаційну та експертно-аналітичну. Організаційну систему може на себе взяти Адміністрація Президента, а експертно-аналітичну - міністерства і відомства, керівники яких входять до складу Радбезу. Так буде вибудована більш зрозуміла система відповідальності».
Д.Видрін був призначений заступником секретаря РНБО 27 березня 2009 р. указом Президента Віктора Ющенка.