ua en ru

РНБО про обхід блокування "ВКонтакте": збір даних і дезінформація

РНБО про обхід блокування "ВКонтакте": збір даних і дезінформація Фото: Сергій Демедюк (sud ua)
Автор: РБК-Украина

Відновлення роботи мобільного додатку соціальної мережі "ВКонтакте" на території України може сприяти збору персональних даних російськими спецслужбами. Днями розробники програми заявили, що обійшли блокування.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк, передає сайт РНБО.

За його словами, нещодавно було оновлено роботу проксі в мобільному додатку "ВКонтакте" та надано доступ до соціальної мережі для українських користувачів.

"З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України навіть незважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України та всіх, у кого він встановлений", - зазначив Демедюк.

Він додав, що активізація роботи програми спрямована поширення дезінформації з метою маніпулювання громадською думкою.

"Такі дії зазвичай проводяться напередодні знаменних подій. Зараз це проведення в Україні місцевих виборів", - додав Демедюк.

Фахівці Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО вживають заходів для блокування роботи цього мобільного додатку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що мережа "ВКонтакте" стала доступною для українських користувачів через мобільний додаток. Нібито тепер не потрібні сервіси VPN для обходу блокування.

У травні 2020 року президент України Володимир Зеленський продовжив заборону російських соцмереж. Вперше заборона низки російських соціальних мереж і сайтів була введена в 2017 році.