ua en ru

ЗМІ: керівник ТПП виступив із звинуваченнями на адресу депутатів

Віце-президент Торгово-Промислової палати України Михайло Непран на прес-конференції, що відбулася 11 лютого, звинуватив київську міську прокуратуру, групу народних депутатів і чиновників Адміністрації Президента у спробі рейдерського захоплення, передають українські ЗМІ.

Наголошується, що причиною подібних звинувачень послужила кримінальна справа щодо президента ТПП України за статтею 191 Кримінального Кодексу України (Розтрата державних коштів").

Розтратою представники прокуратури вважають навмисну відмову вивезти з окупованого Криму майно, що належить Палаті, на суму понад 10 мільйонів гривень. 10 лютого працівники прокуратури Києва провели обшуки в квартирі керівника ТПП України Геннадія Чижикова та його заступника Михайла Непрана.

За даними інтернет-видань, проведення обшуку схвалив Печерський районний суд Києва за клопотанням прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у згаданій кримінальній справі. Також відомо ще про як мінімум одну кримінальну справу, розслідувану Головним управлінням СБУ в Києві.

Відзначається, що дана справа стосується несплати податків. За словами народного депутата Ірини Суслової, "президент Торгово-промислової палати Чижиков більше року ніяк не звітує перед контрольно-ревізійною комісією і не надає фактично ніяких фінансових документів".

Крім того, депутат зазначає, що "є численні звернення підприємців про вимагання керівництвом ТПП не передбачених законом коштів за надання послуг; також зафіксовані випадки видачі сумнівних сертифікатів про обставини форс-мажору офшорним фірмам".

За даними ЗМІ, що на початку 2015-го року 17 народних депутатів - членів правлячої коаліції, звернулися до контролюючих структур з проханням навести порядок у Торгово-промисловій палаті. У документі за підписом парламентаріїв, на ім'я тодішнього в. о. голови Державної фіскальної служби Максима Макляка, йдеться про численні порушення з боку керівництва ТПП.

Крім того, нардепи просили втрутитися в ситуацію і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. До числа нарікань на адресу керівництва Палати відноситься і умисне незнищення печатки Кримської Торгово-промислової палати, в результаті чого сертифікати відповідності на території України могли, в обхід санкцій, отримати російські товаровиробники.

Президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков до 2014 року керував Донецькою ТПП.