ua en ru

ЗМІ: Депутати "Відродження" пропонують привести декомунізацію у відповідність з євростандартами

Депутати групи "Відродження" зареєстрували у парламенті законопроект №3699, який, за словами авторів, дозволить виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо законів про декомунізацію та привести їх у відповідність зі стандартами Ради Європи, передають українські ЗМІ.

"Діючі закони про декомунізацію мають багато недоліків - в першу чергу проблема в їх неоднозначне тлумачення. Наприклад, немає чіткого визначення, що таке "пропаганда" і "використання" символіки. В результаті це може призвести до порушення прав людини. Щоб цього не трапилось, у законопроекті пропонується чітке визначення терміна "пропаганда", регулюються моменти використання символіки в наукових цілях і в мистецтві", - заявив заступник голови партії "Відродження", представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко.

За його словами, схожа ситуація склалася і з переліком заборонених комуністичних символів.

"Згадайте, скільки було питань у суспільстві зможуть ті ж ветерани одягати ордена на урочистості. Тому в законопроекті уточнюється перелік символів, які потрапляють під заборону", - пояснив Володимир Пилипенко.

Депутати також пропонують збільшити для органів місцевого самоврядування терміни виконання закону про декомунізацію з шести місяців до року. Експерти Венеціанської комісії наголошують, що в умовах проведення в Україні процесу децентралізації, місцеві громади повинні мати достатні повноваження вирішувати питання, пов'язані з декомунізацією. За порушення закону пропонується ввести значні штрафи замість обмеження волі.

"Прийняття законопроекту дозволить привести вже розпочатий процес декомунізації у відповідність зі стандартами Ради Європи, і в майбутньому запобігти судові процеси в Європейському Суді з прав людини. Подивимося, наскільки влада готова виконувати обіцянки перед Венеціанською комісією. Тому що схожі обіцянки щодо приведення процесу люстрації до європейських стандартів, дані більш ніж рік тому, влада досі не виконала", - додав Пилипенко.