ua en ru

ЗМІ: велика частина керівників регіональних ТПП вимагає відставки Чижикова

Велика частина керівників регіональних торгово-промислових палат вимагають відставки президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова.

Про це українські ЗМІ пишуть з посиланням на джерело в центральному апараті ТППУ.

За інформацією джерела видання, Геннадій Чижиков після Революції Гідності не тільки не обірвав контакти з командою Віктора Януковича, але і регулярно зустрічався у закордонних відрядженнях з дружиною колишнього генпрокурора Пшонки Ольгою, "отримуючи від неї інструкції і рекомендації".

Останньою такою "інструкцією" була - "як завгодно втриматися на чолі ТППУ до осені поточного року, коли, нібито, йому вже не потрібно буде про свій пост турбуватися". Для цього Чижиков повинен уникати будь-яких нарад, виборів та інших офіційних заходів, зазначили ЗМІ.

"Чижиков, як лідер і виразник інтересів бізнесу, абсолютно дискредитував себе. У нього сумнівна репутація, довгий шлейф компрометуючих зв'язків, а сам він зайнятий не стільки своїми прямими обов'язками, скільки політичними чварами і боротьбою за крісло. При ньому ТППУ фактично перетворилася на закритий клуб для обраних. Тому прийнято рішення домагатися його відставки", - пишуть ЗМІ з посиланням на джерело. За його словами, "керівники місцевих палат оголосили про недовіру лідерові синхронно".

ЗМІ відзначають, що 22 і 23 лютого відбулися дві зустрічі глав регіональних ТПП. При цьому, за їхніми даними, 22 лютого зібрання відбулося без участі Чижикова. Лідерам обласних ТПП, як пише видання, потрібно було "звірити годинники", порівняти враження, обмінятися думками і консолідувати позицію.

На наступний день зібрання пройшло в розширеному складі за участю самого адресата звинувачень і критики, голови ТППУ.

За даними ЗМІ, на зустрічі, крім іншого, президента Палати звинуватили в необґрунтованих витратах: від непотрібних закордонних відряджень до оренди елітної квартири в Києві і ремонту цієї квартири.

"Але ключовою проблемою, про яку говорили голови регіональних організацій, полягає в тому, що Чижиков став абсолютно таким, кому не можна потиснути руку. Його не хочуть бачити ні в Адміністрації президента, ні в уряді, ні в парламенті. Він навіть змушений звертатися до президента з допомогою відкритого листа - шансів записатися до глави держави на прийом у нього немає. Неприпустимо, щоб інтереси бізнесу представляла людина з сумнівною репутацією, начисто позбавлена авторитету і зв'язків в керівництві країни", - заявило джерело ЗМІ.

Найважливішою віхою на шляху до корінних змін у ТППУ, за даними видання, стало приєднання на другій нараді до числа вимагаючих відставки Чижикова, голови Київської обласної ТПП Миколи Васильовича Засульского, який виступив з критикою ситуації навколо Чижикова і заявив, що так тривати не може: "Потрібно вміти красиво зайти в справу і гідно з неї вийти", - закликав до відставки президента ТППУ глава найбільшої в країні обласної ТПП.

Як повідомляє джерело видання в апараті ТППУ: "На даний момент вимогу відставки Геннадія Чижикова підтримали регіональні лідери, що представляють 59 голосів з 103 членів ради організації, які будуть в кінці березня голосувати за зміну ситуації.

ЗМІ пишуть, що значна частина з числа тих, хто визначаються, підтримали пред'явлений ультиматум президенту ТППУ більшістю учасників зборів - у двотижневий термін домогтися кардинальних змін у взаємодії з Адміністрацією президента, Кабміном і Верховною Радою або добровільно, не чекаючи голосування із заздалегідь відомим результатом, скласти повноваження.

"На даний момент, вимогу про відставку Геннадія Чижикова підтримали представники Київської, Дніпропетровської, Одеської, Полтавської, Миколаївської, Одеської, Кіровоградської, Житомирської, Рівненської, Херсонської, Чернігівської, Сумської, Волинської, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської обласних ТПП та Київської міської Торговельно-промислової Палати", - повідомило джерело видання.

У той же час, як зазначає ЗМІ, незважаючи на вимогу про відставку, президент ТППУ намагається уникнути відповідальності, скасувавши або перенісши голосування 24 березня.

Можливо, розраховуючи на допомогу своїх партнерів з оточення екс-генпрокурора, додали у виданні.