ua en ru

У разі розколу "Опоблоку" його голоси перейдуть до "Нашого краю", - політологи

У разі розколу "Опоблоку" його голоси перейдуть до "Нашого краю", - політологи Фото: експерти спрогнозували ситуацію з "Опоблоком" і "Нашим краєм"

Експерти припускають, що "Опоблок" може "розвалитися"

"Опозиційний блок" з великою ймовірністю розвалиться, а його виборці перейдуть, насамперед, до партії "Наш край". Таку думку під час прес-конференції висловили політологи Віктор Небоженко та Вадим Карасьов.

Зокрема, Небоженко вважає, що "Опоблок" може розколотися через наявність "серйозних протиріч" між Рінатом Ахметовим і Сергієм Льовочкіним.

"Всередині "Опоблоку" дійсно назріли протиріччя. Частина, орієнтована на Ахметова, буде розраховувати на регіональні структури, а люди, контрольовані Льовочкіним – грати на те, що дуже сильно відкрито в Україні – на лівий фланг", – пояснив він.

Експерт також переконаний, що "Наш край" стане одним з ключових конкурентів "ахметовської частини" "Опозиційного блоку", яка буде просувати ідею "обласних традиціоналістів".

Разом з тим, на думку політолога Карасьова, в даний момент основні групи впливу в "Опозиційному блоці" отримали серйозні удари через судовий розгляд в Австрії справи українського олігарха Дмитра Фірташа і залізничну блокаду Донбасу.

"Блокада б'є по Ахметову, а "віденська історія" б'є по іншій частині "Опоблоку" – Бойку і Льовочкіну. Якщо вони ("Опозиційний блок", - ред.) розколються, то бенефіціарами цього розколу будуть інші політичні сили, зокрема, "Наш край", який візьме на себе соціальну складову", – заявив Карасьов.

Експерт також зазначив, що інертність "Опозиційного блоку" збільшує шанси інших партій у боротьбі за його електорат.

"Опоблок" зараз неактивний і мовчить, а виборець такого не прощає. Відповідно, чим більше він буде мовчати, тим більше будуть мати можливості інші політичні сили зайняти його електоральні ніші", – резюмував Карасьов.