ua en ru

У Словаччині пропонують карати "добровольців" за участь в чужих конфліктах

У Словаччині пропонують карати "добровольців" за участь в чужих конфліктах Фото: підготовлено проект змін до КК

Такому "добровольцю" може загрожувати від 2 до 8 років в'язниці

Міністерство юстиції Словаччини підготувало проект змін до Кримінального кодексу, згідно з яким участь громадян країни у бойових діях у складі організованої збройної угруповання на території іншої держави буде кваліфікуватися як кримінальний злочин, передає "Радіо Свобода".

Зокрема, зазначається, що словакам, які вирішать під час війни на території іншої держави брати активну участь у діяльності озброєного угрупування, що діє всупереч міжнародному праву, загрожує від двох до восьми років позбавлення волі.

Міністерство також пропонує, щоб новий закон передбачав покарання не тільки за активну, але і за пасивну участь у збройних конфліктах на боці нерегулярних збройних угруповань, а також за підбурювання до активної участі, вербування іноземних бійців, їх навчання або фінансову підтримку.

При цьому вводиться поняття іноземного бійця - їм пропонується визнати особу, яка залишає територію своєї країни з метою приєднатися до недержавного збройного угруповання під час збройного конфлікту, який триває на території іншої країни, з головною мотивацією не фінансової вигоди, а ідеологічної чи релігійної.

Нагадаємо, раніше Словаччина повідомила про активізацію російської розвідки в Європі.