ua en ru

Слідчий комітет РФ порушив справу за фактом затримання в Києві двох російських журналістів

Слідчий комітет РФ порушив справу за фактом затримання в Києві двох російських журналістів

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом затримання в Києві російських журналістів Андрія Григор'єва і Олени Макарової. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СК РФ.

"За наявними в розпорядженні слідства даними, кореспондент телеканалу НТВ Андрій Григор'єв і кореспондент Першого каналу Олена Макарова були затримані 25 лютого в центрі Києва, коли робили матеріал про ході націоналістичної організації "Правий сектор", забороненої судом РФ. Протягом декількох годин журналісти насильно утримувалися співробітниками Служби безпеки України", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, "російські журналісти працювали в суворій відповідності з редакційним завданням, не порушуючи ні російських, ні українських законів".

"Однак українська влада діяли абсолютно нелегітимне і навіть злочинно щодо російських журналістів, грубо порушуючи не лише свої закони, але і норми міжнародного права. Тому Слідчий комітет РФ має намір встановити всіх осіб, причетних до незаконного позбавлення волі та обмеження роботи російських журналістів, і притягнути їх до кримінальної відповідальності", - підкреслили в СК.

Кримінальну справу порушено за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 127 КК РФ (незаконне позбавлення волі, вчинене організованою групою) і ч. 3 ст. 144 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, поєднані з насильством).

Відзначимо, в СБУ затримання російських журналістів пояснили "антиукраїнською пропагандою".

Нагадаємо, вчора МЗС РФ зажадав від України "припинити полювання" на російських журналістів.