ua en ru

Слідчий комітет РФ звинуватив у розтраті не підтримав анексію Криму депутата Держдуми

Слідчий комітет РФ звинуватив у розтраті не підтримав анексію Криму депутата Держдуми Фото: Ілля Пономарьов

Депутата Іллю Пономарьова звинуватили в розтраті

Слідчий комітет Росії (слідчий комітет РФ) винесено постанову про притягнення депутата Держдуми Іллі Пономарьова в якості обвинуваченого в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 33 і ч. 4 ст. 160 КК РФ (пособництво в розтраті). Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Як заявили в Следкоме, у 2010 р. фонд "Сколково" уклав з Пономарьовим договір на виконання науково-дослідних робіт на 750 тис. дол. За цим договором передбачалося виконання Пономарьовим робіт у кілька етапів з складанням відповідних аналітичних звітів та отриманням рецензій міжнародних наукових організацій. Пізніше, віце-президент "Сколково" Бельтюков підписав з Пономарьовим додаткову угоду, що знижувало вартість договору до 450 тис. дол., однак фактично скасовувало систему поетапних звітів. Таким чином, як вважає слідство, вони створили умови для розкрадання коштів "Сколково" на користь Пономарьова. Щоб легалізувати оплату суми у 450 тис. дол., Бельтюков виготовив під виглядом науково-дослідної роботи два звіту, які не представляли абсолютно ніякої наукової цінності та не відповідали вимогам технічного завдання, і долучив їх до документів про витрачання грошових коштів.

"А для того, щоб освоїти решту суму в 300 тис. доларів США, Бельтюков уклав з Пономарьовим ще один договір, за умовами якого депутат повинен був провести курс лекцій і семінарів на тему "Комерціалізація нових технологій". І через якийсь час Пономарьов дійсно надав до фонду документи про проведення таких лекцій. Але коли слідство стало розбиратися, що з себе представляли насправді ці лекції, кожна з яких оцінювалася в середньому 30 тис. доларів США, виявилося, що це були короткі бліц-виступи від 3 до 18 хвилин, причому на заходах, ніяк не пов'язаних із заявленою тематикою. А за звітами це були повноцінні лекції. Всього Фонд "Сколково" перерахував Пономарьову 750 тисяч доларів США. Таким чином, за версією слідства, Пономарьов вчинив пособництво Бельтюкову в розтраті коштів Фонду «Сколково» на суму понад двадцяти двох мільйонів рублів", - заявили у відомстві.

У разі відмови Пономарьова з'явитися до слідчого для проведення необхідних слідчих дій, слідчий комітет буде ініційовано його розшук.

Зазначимо, Ілля Пономорев був єдиним депутатів російської Держдуми, які проголосували проти приєднання Криму до РФ в березні 2014 р.

У квітні 2015 року Державна Дума РФ проголосувала за позбавлення депутатської недоторканності депутата від фракції "Справедлива Росія" Іллі Пономарьова.