ua en ru

Скрипаль передав розвідці Британії компромат на соратника Путіна, - NYT

Скрипаль передав розвідці Британії компромат на соратника Путіна, - NYT Фото: Сергій Скрипаль (скрін відео RT)

Скрипаль передав британській розвідці секретну інформацію про корупційні схеми 1990-х років за участю Патрушева

Колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль передав британській розвідці компромат на екс-керівника ФСБ і близького соратника Путіна Миколу Патрушева. Про це Скрипаль розповів в минулому році в інтерв'ю редактору ВВС Марку Урбану, який працював над книгою про шпигунів після холодної війни, повідомляє РБК-Україна посилаючись на The New York Times.

Як йдеться у матеріалі, Скрипаль передав британській розвідці секретну інформацію про корупційні схеми 1990-х років за участю Патрушева. За його словами, інформація про корупцію на найвищому рівні була засекречена.

Також Скрипаль розповів, що офіцера ВМФ, який працював разом з ним в російській військовій розвідці, спіймали при передачі інформації західним спецслужбам. Його знайшли мертвим у 2004 році у військовому госпіталі після допиту агентами військової розвідки. Ймовірно, офіцера задушили.

Офіційною версією смерті було самогубство. Однак кілька його пальців були відрізані, "у чому безпомилково читається жахливе послання", пише видання.

Британська розвідка дійшла висновку, що Скрипаль уникнув такої ж долі, оскільки під час допитів в Росії не згадував про корупційні мережі, які ведуть до Патрушеву. На той час Він був директором ФСБ. Патрушев пішов з цієї посади, але залишається близьким до Володимира Путіна, займаючи посаду секретаря Ради безпеки Росії.

Видання зазначає, що інтерв'ю зі Скрипалем у книзі Урбана "Справа Скрипаля. Життя на межі смерті російського шпигуна" вийде в США у вівторок. Книга не дає відповіді на питання, чому Скрипаля намагалися отруїти, але віддзеркалює найповнішу на сьогодні картину його життя як російського шпигуна і британського інформатора.

Раніше повідомлялося, що подвійний агент Скрипаль до 2017 року ще працював на 4 країни НАТО.

Нагадаємо, британські спецслужби вирахували третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів. Зокрема, ще до приїзду в Британію безпосередніх виконавців замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері приїжджав співробітник ГРУ, який проводив розвідку на місцевості.