ua en ru

СКР звернувся в МВС РФ з дорученням про примусовий привід на допит Олега Смирнова

Як стало відомо, слідчий комітет Росії (СКР) в рамках справи про розкрадання 160 млн руб. з грошей, виділених у вигляді гуманітарної допомоги Придністровській Молдовській Республіці (ПМР), звернувся в МВС РФ з дорученням про примусовий привід на допит Олега Смирнова - сина придністровського лідера Ігоря Смирнова. Крім того, Смирнов-молодший може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Як повідомив офіційний представник СКР Володимир Маркін, його відомство звернулося в МВС РФ з дорученням розшукати і доставити на допит колишнього голову ради директорів найбільшого в ПМР банку - ЗАТ "АКБ "Газпромбанк"" - Олега Смирнова у справі, порушеній за ч. 4 ст.160 УК РФ (розкрадання чужого майна шляхом привласнення і розтрати, здійснене групою осіб за попередньою змовою, в особливо крупному розмірі). В ході розслідування з'ясувалося, що ще в 2006 році на прохання Президента ПМР Ігоря Смирнова декілька регіонів Росії надали невизнаній республіці фінансову допомогу у розмірі 1,5 млрд руб. Близько 75% цих коштів було спрямовано на порятунок Придністровського республіканського банку (ПРБ), що мав фінансові проблеми. ПРБ, як встановили незалежні аудитори, у свою чергу, розмістив частину коштів на коррахунках російських банків при умові, що ті кредитуватимуть "Газпромбанк". При цьому кошти, розміщені на депозитах ПРБ, використовувалися як забезпечення виданих кредитів. Крім того, з отриманих з Росії грошових коштів ПРБ безпосередньо кредитував "Газпромбанк". За версією слідства, близько 160 млн руб., що призначалися по гуманітарній лінії на доплати придністровським пенсіонерам, були викрадені безпосередньо з "Газпромбанку", який прокредитував ними своїх же керівників. Наприклад, Олег Смирнов отримав кредит у розмірі 53 млн руб.

У 2007 році, коли з'ясувалося, що гроші не дійшли до придністровських пенсіонерів, схема гуманітарної допомоги на вимогу Росії була змінена: витрачання коштів, що надходять в ПРБ, почав контролювати не син Президента ПМР, а Верховна рада невизнаної республіки.