ua en ru

Помер президент Узбекистану Іслам Карімов, - джерело

Помер президент Узбекистану Іслам Карімов, - джерело Фото: президент Узбекистану Іслам Карімов Абдуганиевич

Смерть настала внаслідок крововиливу в мозок, який стався два дні тому

Президент Узбекистану Іслам Абдуганиевич Карімов помер у понеділок, 29 серпня, в результаті крововиливу в мозок, який стався два дні тому. Про це повідомляє інформаційне агентство "Фергана".


Смерть 79-річного Іслама Карімова, за даними джерел "Фергани", настала в 15-16 годин з ташкентського часу (13.30 за київським часом).

Вранці 27 серпня 2016 року, пише агенстство, Іслам Карімов переніс інсульт.

Біографія Іслама Карімова

Майбутній президент Узбекистану Іслам Абдуганиевич Карімов народився 30 січня 1938 року в Самарканді (Узбецька РСР) в сім'ї службовця. Навчався в Середньоазіатському політехнічному інституті. Потім отримав спеціальність інженера-механіка в Ташкентському інституті народного господарства.

З 1964 року був членом Комуністичної партії Радянського Союзу.

Почав чиновницьку кар'єру в 1966 році, працював у Держплані Узбецької РСР.

У 1983 році Іслам Карімов отримав посаду міністра фінансів Узбецької РСР, а в 1986 році став заступником голови Ради міністрів Узбецької РСР, головою Держплану республіки. Також працював першим секретарем Кашкадарьинского обкому партії і першим секретарем ЦК Компартії Узбекистану.

На посаді президента Узбекистану

24 березня 1990 року Іслам Карімов був обраний президентом Узбецької РСР, це рішення було прийнято на сесії Верховної Ради Узбецької РСР.

Через рік, у 1991 році, був повторно обраний на цю посаду на альтернативній основі. Через чотири роки, в 1995, його термін на посаді глави держави був продовжений ще на 5 років.

У 2000, 2007 і 2015 роках він знову обирався президентом Узбекистану.

Тобто, Іслам Карімов був першим і єдиним главою Республіки Узбекистан з часу проголошення незалежності країни у 1991 році.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що президент Узбекистану Іслам Карімов був госпіталізований. Тим не менш. причина, по якій президенту Узбекистану знадобилася медична допомога, не називалася.