ua en ru

СКМ готується до наростання світової кризи синергією бізнесів, - експерт

Кризові тенденції у світовій економіці залишаються загрозою як для суверенних держав, так і для транснаціональних компаній. Вижити зможуть лише ті компанії, яким вдасться зберегти місце в міжнародному розподілі праці за рахунок підвищення ефективності та спеціалізації. Таку думку висловив експерт Школи політичної аналітики Петро Бурковський, коментуючи перспективи розвитку української економіки в наступному році.

"Ніхто не сподівається на те, що криза вичерпає сам себе. Корекція, у тому числі на національному рівні, відбудеться тільки тоді, коли перекіс (особливо в бюджетній сфері) в бік споживання буде усунуто, а реальне виробництво утримає позиції на внутрішньому та зовнішніх ринках. Для цього українським компаніям потрібно буде внутрішня синергія і спеціалізація", - зазначив Бурковський.

Оскільки, як підкреслив експерт, в Україні основні засоби виробництва перебувають у руках великих приватних компаній, основна робота по реагуванню на погрози, пов'язані з зовнішньою кон'юнктурою, лягає на їх плечі.

"Втрата будь-якого сегменту великого бізнесу неминуче означає втрати для національної економіки. Тому для "бюджетоутворюючого" бізнесу, пов'язаного з металургією, хімією, енергетикою, гірничодобувною промисловістю раніше надактуальними питання ефективності, модернізації та людського розвитку", - говорить експерт.

У цьому зв'язку Бурковський навів приклад останніх кадрових перестановок в СКМ, де керівник металургійного холдингу Метінвест Ігор Сирий перейшов в керуючу компанію і повинен буде зосередитися на синергії бізнесів групи Ріната Ахметова.

"Найбільша бізнес-група продовжує роботу по об'єднанню управлінських процесів, пошуку коштів для модернізації всередині групи. Власник доручає це завдання людям, які знайомі з особливостями управління бізнесами СКМ, і очікує, що це виявиться результативною стратегією", - вважає експерт.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що генеральний директор холдингу "Метінвест" Ігор Сирий покине свою посаду і стане виконавчим директором компанії СКМ. Його пост в "Метінвесті" займе Юрій Риженков (екс-виконавчий директор ДТЕК).

"Одне з ключових завдань, що стоять перед СКМ - пошук і реалізація внутрішніх синергій між бізнесами групи. Це дозволить забезпечити ефективність роботи не тільки окремих бізнесів, але й групи в цілому. Для вирішення цієї задачі в СКМ вводиться нова позиція виконавчого директора", - прокоментував зміни генеральний директор СКМ Олег Попов.