ua en ru

Контракти на імпорт електроенергії з Росії вимагають негайного розгляду, - нардепи

Текст контрактів на постачання електроенергії з РФ і подальшу поставку в Крим повинен бути оприлюднений. Про це заявив депутат Верховної Ради Юрій Дерев'янко (позафракційний), коментуючи ситуацію щодо підписання держпідприємством "Укрінтеренерго" договору з російським "Інтер РАО".

"Ми говоримо про речі, які збурюють суспільство, і необхідно вимагати оприлюднення контрактів. Ситуація потребує негайного розгляду", - зазначив Дерев'янко. На його думку, опублікування контрактів покаже відкритість дій нинішнього керівництва Кабінету міністрів.

"Ми говоримо, що хочемо змінити підходи влади в цій країні, і тому все повинно бути розглянуто швидко і зроблені відповідні висновки. Якщо виявиться, що чиновник таки підписав контракт з формулюванням "Кримський федеральний округ", то йому слід піти у відставку", - сказав Дерев'янко.

У той же час депутат Верховної Ради Юрій Левченко (позафракційний) вважає, що керівництво Кабміну може спробувати загасити скандал навколо контрактів на імпорт електроенергії з Росії. "Я не виключаю, що скандал навколо цих документів спробують замовчати. А то і зовсім прикрити його війною в Донбасі", - сказав Левченко.

Він вважає за необхідне опублікувати контракти. "Відразу згадалося, як нинішня влада, перебуваючи в опозиції до Януковича, вимагала від нього опублікувати Харківські угоди (підписані в 2010 р. і регламентують перебування Чорноморського флоту РФ у Криму - Ред.). Сьогодні контракти йдуть у тінь. Тільки за службовою запискою Яценюка ми може визначити, що в них", - сказав Левченко.

Він висловив готовність надіслати депутатський запит з приводу тексту контрактів.

Нагадаємо, в кінці 2014 року "Укрінтеренерго" Інтер РАО" підписали контракти на постачання електроенергії з Росії в Україну. Експерти неодноразово заявляли про те, що контракти не відповідають інтересам України як в політичному, так і в економічному аспектах.