ua en ru

Ситуація на ринку скрапленого газу стабілізувалася завдяки аукціонній системі, - учасник ринку

Завдяки впровадженню нової аукціонної системи в Україні вдалося стабілізувати ситуацію на ринку скрапленого газу та значно знизити його вартість для споживачів. Таку думку висловив заступник голови правління ВАТ «Дніепропетровськгаз» Дмитро Круподеров.
«Пропан-бутан досі залишається головним паливом для більше 3 млн українців, які проживають в регіонах з низьким рівнем газифікації. Крім того, в нинішньому році спостерігається значне зростання споживання скрапленого газу в побуті, що пояснюється зростанням цін на інші види палива. В умовах наближення опалювального сезону важливо зберегти стабільно низькі ціни на цей соціальний продукт», - зазначив Круподеров.
За його словами, серйозним досягненням стала зміна аукціонної системи реалізації скрапленого газу та проведення єдиного конкурсу до кінця поточного року. «Минулого року ми неодноразово стикалися з проблемами зриву торгів, завищенням цін з боку виробників, що, в кінцевому рахунку, призводило до перебоїв з поставками населенню, завищення цін у деяких регіонах до 200-250 грн за балон. Крім того, серйозно зросла аварійність при користуванні балонами. Перебої з поставками призвели до того, що люди масово почали заправлятися на автозаправних станціях. І саме ці балони вибухали найчастіше», - зазначив представник облгазу.
Дмитро Круподеров зазначив, що сьогодні облгази забезпечені ресурсом за зниженою ціною і на тривалий період. «Це дозволяє відпускати газ для населення за ціною 130-140 грн. Не менш важливо, що, завдяки нинішній системі, нам вдалося уникнути хаотичного ринку, реалізація пропан бутану йде відповідно до вимог техніки безпеки через спеціалізовані підприємства», - підкреслив він.
Також, на думку Круподерова, поступово стабілізується ціна на автозаправних станціях, що реалізують пропан-бутан. «Нинішні середньоринкові пропозиції можуть забезпечити нормальний діапазон роздрібних цін в межах 6,25-6,30 грн/л. Це повністю відповідає загальноприйнятим стандартам, коли ціна на скраплений газ становить близько 60% вартості бензину», - резюмував представник облгазу.