ua en ru

Ситуація на ринку нерухомості і що нас чекає - експерт

Керівник представництва FIABCI в Україні (міжнародна федерація фахівців у галузі нерухомості) Олександр Бондаренко розповів про ситуацію на ринку нерухомості в нашій країні.

Керівник представництва FIABCI в Україні (міжнародна федерація фахівців у галузі нерухомості) Олександр Бондаренко розповів про ситуацію на ринку нерухомості в нашій країні.

За словами Олександра, у зв'язку з важкою економічною ситуацією в країні, ціни на квартири у серпні-вересні продовжують падати, і робити якісь прогнози не представляється можливим. Про те, що відбувається в політиці насправді, не знає ніхто з «простих смертних», ситуація може різко повернути в будь-яку сторону. Ну а поки у споживачів просто немає грошей на покупку житла, пише SV Development.

В кінці літа-початку осені традиційно зростає попит на оренду квартир. Дана тенденція не втратила актуальності і в цьому році. Навчальні заклади продовжують свою роботу, студентам, як і раніше потрібне житло. Крім того, сегмент оренди простимулювали біженці з Криму, Донецької та Луганської областей.

На ринку купівлі-продажу транзакцій практично немає. Ті ж, які є, як говорить Олександр Бондаренко, одиночні і, швидше, випадкові. Так, у червні в Києві було куплено близько 400 квартир, в серпні - близько 500. Здавалося б, тенденція зростання є, але навіть у кризовий 2008 рік у столиці полягало не менше 3000 угод на місяць.

Ринок первинної нерухомості зараз тримається. На початку кризи багато людей інвестували свої заощадження в житло, що будується. Капіталовкладення у нерухомість завжди вважалися перспективними, і ціна за квадратний метр на первинному ринку нижче, ніж на вторинному.

Олександр також розповів про проблеми в ціноутворенні. Сьогодні на ринку нерухомості реальні економічні важелі зменшують тиск під дією людських страхів у зв'язку з військовою загрозою.

Офіційні пропозиції нерідко завищені, а в процесі торгів ціна може бути зменшена і на 25%. Ряд продавців (зокрема, громадяни Росії, які мають нерухомість в Україні) прагнуть позбутися від неї в найкоротші терміни і готові продати житло буквально за копійки. Так, двокімнатна квартира в хорошому стані, розташована неподалік від Києво-Печерської Лаври була продана всього за 50 000 у. тобто тільки тому, що власник боявся подальшого падіння цін.

Що стосується можливих варіантів зміни ситуації, Олександр Бондаренко виділив два: кращий і гірший. Кращий можливий тільки за умови закінчення військових дій, що сприятиме пожвавленню ринку. В іншому випадку у зв'язку з відсутністю попиту ціни в доларовому еквіваленті будуть падати, що може дуже негативно позначитися і на первинному ринку нерухомості.