ua en ru

Ситуація на 11-му окрузі у Вінниці нормалізується

Скандальний глава одинадцята ОВК Сергій Сітарський рішенням Центральної виборчої комісії 2 листопада був відсторонений від виконання обов'язків. Таке рішення було ухвалене у зв'язку з неналежною організацією роботи комісії, що призвело до зволікання з підрахунком голосів, здійсненням ним дій, що виходять за межі повноважень, спробами приймати від імені комісії одноосібні рішення і протидії законним вимогам інших членів комісії.

Нагадаємо, вінницький округ №11, який зараз входить до "гарячої десятки" "проблемних", відрізняється від інших тим, що тут має місце конфлікт між двома кандидатами, які позиціонуються як представники демократичного табору - незалежним кандидатом Олександром Домбровським та кандидатом від об'єднаної опозиції Наталією Солейко.

Голова комісії Сергій Сітарській ще за кілька днів до виборів був довіреною особою кандидата Наталії Солейко і учасником провокаційних акцій проти Олександра Домбровського. Постанови про скасування реєстрації Сітарського, як довіреної особи Солейко, і його призначення головою комісії ЦВК проводив в один день - 24 жовтня.

Однак Сітарському очевидно так і не вдалося вийти з ролі "довіреної особи" одного з кандидатів і зайняти безпристрасну позицію при підрахунку голосів. Заангажованість Сітарскго і призвела до виникнення скандальної ситуації.

Під тиском Сітарського комісія 29 жовтня відмовляла всім вимогам кандидата Домбровського щодо перерахунку голосів по окремих дільницях. У момент, коли в комісії виникло аварійне відключення світла, протоколи та бюлетені з дільниць приймалися Сітарськимпрактично одноосібно.

Як виявилося пізніше, в приміщенні, де вони зберігалися і яке знаходилося під його контролем, були пошкоджені коробки з бюлетенями. При цьому всупереч вимогам членів комісії припинити введення сумнівних протоколів у базу ЦВК, голова комісії закрився в приміщенні для нарад. Коли комісія проголосувала рішення про його відсторонення від обов'язків, взагалі втік з ключами та печаткою в нетзвестном напрямку.

"Я не перший рік беру участь у роботі різних виборчих комісій, але таку ганьбу бачу вперше, - коментує ці події член ОВК Майя Мельниченко. - Всього цього могло б і не бути, якби глава комісії Сергій Сітарський з самого початку дотримувався букви закону. Вночі після дня голосування глава підходив тихенько до кожного члена комісії та говорив: "Як мені тебе шкода, ти падаєш з ніг, йди поспи кілька годин". Так він розпустив практично всю комісію. Особисто мені він сказав відпочивати з 4-х до 9 - ти. О 9 годині вечора я з'явилася в окружну комісію, застала таку ситуацію: глава і три члени комісії галопом ведуть прийом документів. Якщо вдень ми ретельно перевіряли кожну комісію, так звану "арифметику", передавали на сервер і коли підтверджувалося, що документи в порядку, ми ставили печатку, відпускали комісію і запрошували наступну, то вночі, коли було 4 людини приймалися так: заходять - коробку оглянули, обв'язали і - вперед ... Потім вимкнулося світло. Сказали, що без світла ми не маємо права приймати документи. Нам принесли ліхтарик, при якому глава зачитував документи. Що там було, я не бачила, так як, що можна було побачити при ліхтарику і телефоні?".

Олександру Домбровському довелося домагатися перерахунку голосів через Вінницький окружний адміністративний суд, який прийняв відповідне рішення 1 листопада. Комісія згідно з рішенням ЦВК приступила до його виконання вже з новим главою Ольгою Стадник. Як повідомляють з Вінниці, комісія провела перерахунок вже майже по 10 дільницям і утстраніла допущені неточності. Таким чином, ситуація на 11-му окрузі возращается в правове поле.