ua en ru

Ситуація з боргами в енергетиці загрожує функціонуванню енергосистеми, - експерт

Борги перед виробниками електроенергії в Україні перевищили 20 млрд грн, що несе пряму загрозу функціонуванню енергосистеми країни. Про це заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Борги за вироблену вітчизняними виробниками електроенергію перевищують 20 млрд грн, у тому числі перед тепловою генерацією - 7 млрд грн. І це серйозно загрожує роботі енергосистеми країни", - сказав експерт.

На його думку, дії Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) стимулюють подальше загострення боргової проблеми в енергетиці.

"Собівартість електроенергії на ТЕС вже наближається до гривні, тому тариф на березень - близько 80 коп/квтг - не може дозволити ТЕС працювати рентабельно. Теплова генерація буде працювати збитково, заборгованість при таких тарифах буде накопичуватися в будь-якому разі, тим більше, що "Енергоринок" не повністю розраховується з тепловою генерацією", - зазначив Марунич.

Експерт вважає, що регулятор повинен прийняти рішення, які підтримають вітчизняного виробника електроенергії і дозволять уникнути колапсу в енергетиці. "На жаль, ми змушені закуповувати електроенергію в Росії - інакше у нас знову будуть віялові відключення. Звичайно, логічніше було б підвищити тариф на електроенергію для внутрішньої генерації. Будемо сподіватися, що тариф будуть підвищувати і колапсу в електроенергетиці вдасться уникнути. Думаю, НКРЕКП прийме відповідні рішення", - підсумував Марунич.

Як повідомлялося, розрахунковий тариф для ТЕС в 1 кв. 2015 р. більш ніж на 16% нижче в порівнянні з 4 кв. 2014 р. НКРЕКП визначила ціну палива в тарифі ТЕС на рівні 800 грн за т за економічно обґрунтованою ціною вугілля вітчизняного видобутку в 1500 грн за тонну, імпортного - понад 2000 грн за тонну. Через це у підприємств теплової генерації фактично відсутні кошти на закупівлю вугілля.