ua en ru

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні Фото: протести в Білорусі (tut.by)

В країні почались масові забастовки, а Слідчий комітет попереджає про кримінальну відповідальність

Ситуація в Білорусі ускладнюється після від'їзду головної опонентки діючої влади Світлани Тіхановської. На білоруських підприємствах починаються масові забастовки та протести, що зараз відбувається в країні - в матеріалі РБК-Україна.

02:33 У місті Гродно броньований джип силовиків в'їхав у легковик, в результаті чого постраждала 5-річна дівчинка. Її разом із матір'ю, яка теж була в авто, доставили в лікарню. Дитині потрібна операція. Водія автомобіля затримали.

00:05 Литва закликає провести позачергове засідання Ради Європи для обговорення заходів по стабілізації ситуації в Білорусі і обговорення важелів впливу на білоруську владу.

23:00 На Кам'яній Гірці в Мінську зібралося кілька сотень людей. Вони почали споруджувати барикади і зупиняти рух. Почалися зіткнення з силовиками. Також чутні розриви гранат.

22:05 Міністерство закордонних справ Естонії викликало посла Білорусі в зв'язку з акціями протесту. В Естонії висловлюють надію на те, що в країні можуть проходити демократичні процеси.

Також МЗС Італії висловив глибоку стурбованість "придушенням громадянських прав і свобод" після протестів в Білорусі.

22:00 В обласних центрах Білорусі, а також в самому Мінську, ОМОН затримує людей просто на вулицях. У тому числі журналістів. У мінському мікрорайоні Кам'яна гірка були чутні хлопки, повідомляють про вибухи світлошумових гранат.

NЕХТА повідомляє, що в мікрорайон Уруччя приїхала швидка допомога з включеною мигалкою на зупинку біля Спектра, з неї було зроблено постріл з чогось на подобі ракетниці в людей, вимкнули мигалки і проїхали трохи далі, стоять.

Видання "Радіо Свобода" повідомляє, що з вулиць, що примикають до проспекту Рокосовського, виїжджають автозаки, з яких вибігають омонівці і затримують людей.

21:48 Досі невідомо, де знаходиться головний редактор "Наша Нива" Єгор Мартинович. Він пропав вчора вночі, коли їхав забирати дружину після роботи. Офіційно правоохоронні органи не прокоментували, що трапилося. Як вдалося дізнатися його дружині, він затриманий. Його місцезнаходження невідоме.

21:00 В Мінську у дворах біля ринку "Раковський Кірмаш" помітили кілька мікроавтобусів. З них вийшли силовики і затримали декількох осіб із застосуванням сили і кийків.

Постраждав відеооператор TUT.BY Всеволод Зарубін, його вдарили по нозі. Силовики розбили екран камери і забрали робочу флешку з відео.

У Гродно на вулиці Горнових жорсткий розгін нечисленних городян, які мирно стояли і сиділи на схилах Старого мосту. Протестувальники разом з журналістами забігли в магазин, куди за ними увірвався ОМОН.

Силовики затримали кореспондента Hrodna.life Руслана Кулевіча, його вагітну дружину та інших гродненців.

У Бресті автобуси без номерів ловлять людей.

20:44 Почалися затримання в Вітебську. У центрі міста є кілька автозаків. При цьому рух в місті центрі не перекривають.

20:10 Європейський Союз закликав чинного президента Олександра Лукашенка до діалогу з суспільством. Також ЄС заявив про фальсифікації підсумків виборів і необгрунтовані арешти в Білорусі, пригрозив відповідними заходами.

МЗС Білорусії у відповідь закликає сусідів не поспішати із заявами, які підігрівають нестабільність в країні. У Білорусі заявили, що готові розкрити підґрунтя протестів, в тому числі свідоцтва втручання з-за кордону.

20:02 У Бобруйську почались масові затримання. Наразі там перекрита центральна площа. Ще в одному місті - Гродно - перекрили центр.

19:52 Біля станції метро "Пушкінська" все ще неспокійно: там продовжують проганяти і затримувати людей. На дерев'яній терасі одного з кафе побачили 11 молодих людей, оточених силовиками. Вони сказали, що їх затримали, хоча співробітники міліції не стали відповідати на запитання журналістів.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країніФото: ситуація на Пушкінській (@onlinerby)

19:07 В уряді спростовують чутки про можливе введення комендантської години в Білорусі. У коментарі Onliner в прес-службі уряду заявили, що подібної інформації у них немає і про такий документ навіть не йде мови.

18:30 Біля станції метро "Пушкінська" почалися затримання. Співробітники внутрішніх військ почали затримувати учасників акцій протесту в центрі Мінська. Уже сім станцій метро закриті на вхід і вихід.

За даними NЕХТА, у всіх обласних центрах країни повністю пропав мобільний інтернет.

"При проблемах з доступом до інтернету, пробуйте примусово перемикати ваші мобільні телефони з 4G на 3G, а також використовуйте VPN на кшталт Psiphon і Opera", - йдеться в повідомленні.

Також в Мінську на стенді суду Московського району опублікована иформация про про понад 100 складених адміністративних протоколах стосовно затриманих демонстрантів. За якими статтями і щодо скількох учасників протесту складено протоколи - невідомо.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

У центр Мінська стягують автозаки і водомети

За даними Sputnik Білорусь, в центр столиці Білорусі стягують спецтехніку. Зараз на вулиці Пушкінській співробітник ОМОН вдарив по одному з автомобілів палицею. Затримана дівчина, яка ходила по проїжджій частині.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країніФото: ситуація на Пушкінській (telegram.org)

Також за інформацією Белсат, до центру Мінська стягнули військову техніку. Зокрема, була помічена військова машина на базі танка Т-64, яка обладнана ковшем, який можуть використовувати для очищення барикад.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

Фото: военная техника в Минске (telegram.org)

МОЗ Білорусі повідомив про 200 постраждалих і одного загиблого після протестів

У МОЗ повідомили, що за останні два дні в лікарні звернулись більше 200 людей. У постраждалих забої м'яких тканин, травми кінцівок. Кілька людей були госпіталізовані з черепно-мозковими травмами, а також з травмами грудної клітини і живота. В основному травми легкого ступеня тяжкості. Кільком пацієнтам потрібно проведення операцій. Стан їх стабілізовано.

"На жаль, одна людина загинула. Смерть наступила до огляду лікарями швидкої медичної допомоги", - йдеться в повідомленні.

Під СІЗО люди вимагають звільнити затриманих протестувальників

У Мінську близько 200 людей зібралися біля СІЗО на вулиці Окрестина. Це друзі та родичі затриманих напередодні під час акцій протесту. Вони вимагають хоча б вивісити списки затриманих.

Правозахисна організація "Весна" зібрали імена 856 затриманих. Міністерство внутрішніх справ повідомляє про щонайменше 5000 затриманих

Бійці ОМОН пересуваються на машинах швидкої допомоги

У Мінську бійці ОМОНу через перекриті вулиць пересувається на машинах швидкої допомоги. Під виглядом лікарів силовики під'їжджають до демонстрантів.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

Міліція розігнала людей, які прийшли вшанувати пам'ять загиблому в протестах

Правоохоронці розігнали людей, які принесли квіти до місця загибелі протестувальника біля станції метро "Пушкінська", що в Мінську. За останніми даними, в ході масштабних протестів в Білорусі загинули двоє людей.

До страйку приєднується Мінський тракторний завод

Близько 70 інженерно-технічних працівників з декількох управлінь заводу вийшли на страйк. На обіді до них вийшов заступник директора з ідеологічної роботи і почав лякати.

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

У Мінську зупинили синю гілку метро

У Білорусі зупинили синю гілку метро. На станцій метро "Купальська" хлопець з плакатом став на рейки, таким чином він перегородив рух. На його плакаті написано "досить вбивати і калічити людей".

Ситуація в Білорусі після виборів: що відбувається в країні

Фото: хлопець на рейках (скріншот відео)

За даними tut.by, с 18:15 в Мінську закриті на вхід-вихід станції метро "Площа Леніна", "Жовтнева", "Купаловська", "Немиті", "Фрунзе", "Молодіжна" та "Пушкінська". Потяги на цій станції не зупиняються.

Польща готова бути посередником

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що країна готова стати посередником між владою та опозицією Білорусі. Тим часом білоруська опозиція створює "комітет національного порятунку".

Національна забастовка

У багатьох містах Білорусі зараз страйки на підприємствах. Зараз зупинилась робота на "Гродно Азот", Жабінковському цукровому заводі, мінському електротехнічному заводі ім. Козлова, РУП Біленергомережпроект, в Інституті хімії нових матеріалів НАН Білорусі, на мінському електротехнічному заводі ім. Козлова.

Крім того, бастує 4-й тролейбусний парк - водії відмовляються виходити на роботу в другу зміну після інформації про поранення водія автобуса.

За останніми даними, ОМОН розігнав людей, які зібралися біля електротехнічного заводу ім. Козлова, щоб підтримати страйкуючих. Затримано мінімум дві людини.

Фото: протести в Білорусі (twitter.com)

Авто, що блокують транспорт, будуть вилучатися у власників

Слідчий комітет Білорусі назвав автомобілі, які використовуються для блокування транспорту, "знаряддями злочину". Вони будуть вилучатися у власників і визнаватися речовими доказами.

Крім того, СК Білорусі у зверненні до громадян закликав бути розсудливими і попереджав про кримінальну відповідальність.

Тіхановська після від'їзду з Білорусі закликає громадян не виходити на протест

Після від'їзду в Литву головна опонентка діючої влади Світлана Тіхановська опублікувала два відеозвернення. В першому вона заявила, що прийняла рішення про від'їд самостійно, а в іншому - просила білорусів не виходити на акції протесту.

В Білорусі третій день не працює інтернет

Білоруси скаржаться на практично повну відсутність доступу до всіх основних соціальних мереж і месенджерів та пошукових систем. Також користувачі з інших країн не можуть зайти на офіційні сторінки дежорганів або медіа. Наразі головним джерелом інфорамаціі про події в Білорусі є Telegram-канали видань "NЕХТА", "Наша Нива", "Белсат".

Реакція світу

Єврокомісія висловлює сумніви, що вибори в Білорусі висловлюють думку більшості. Голови МЗС всіх країн ЄС розглянуть введення санкцій.

Голова Європарламенту Жозеп Боррель на своїй сторінці у Twitter написав, що жорстокі репресії і арешти мирних демонстрантів в Білорусі повинні зупинитися.

"Білоруський народ має право на демократію і вільні і справедливі вибори, ЄС готує загальну реакцію країн-членів щодо подій в Білорусії", - написав він.

Тим часом, Міністерство закордонних справ Німеччини закликає білоруську владу негайно відпустити демонстрантів.

Третій день протестів в Білорусі

В день виборів президента в країні почались масові протести, але ситуація посилились після оголошення результатів виборів - виграв діючий президент Олександр Лукашенко. Після цього в усіх регіонах Білорусі почались масові протести, які вже другу ніч розганяє ОМОН. За останніми даними, в ході протестів загинули двоє людей, десятки постраждали та тисячі затримали.

Нагадаємо, за офіційними даними, за два дні на протестах в Білорусі затримали більше 2 тисяч осіб.

Зазначимо, сьогодні стало відомо, що Тіхановська покинула Білорусь і поїхала в Литву.