ua en ru

Систему техрегулювання перевірять до 2017 на відповідність нормам ЄС, - МЕРТ

Систему техрегулювання перевірять до 2017 на відповідність нормам ЄС, - МЕРТ Фото: Леонід Віткін

Перевірка передбачена умовами Угоди про ЗВТ між Україною та ЄС

Перевірка української системи технічного регулювання на відповідність стандартам Європейського союзу розпочнеться до кінця року. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор департаменту технічного регулювання і метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі Леонід Віткін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми підготували дорожню карту цієї перевірки, тобто перевірки готовності нашої системи і відповідності нашої системи технічного регулювання європейським нормам, провели низку перемовин з нашими європейськими колегами і очікуємо, що до кінця поточного року цей процес буде запущено і буде здійснено первинну оцінку готовності нашої системи", - заявив Віткін.

За його словами, така перевірка - один з етапів визнання української системи технічного регулювання на міжнародному рівні, окрім того відповідний механізм передбачений Угодою про ЗВТ між Україною та ЄС.

"Для чого це потрібно - для того, щоб сприяти українським виробникам промислової продукції, випуску якісної конкурентноспроможної продукції і виходу її на європейський і світовий ринки засобами технічного регулювання",- зазначив Віткін.


У свою чергу, генеральний директор ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" Дмитро Сазонов зазначив, що Україна повинна прийняти 1000 гармонізованих з ЄС стандартів.

"Це прийняття 1 тисячі гармонізованих з ЄС стандартів, з яких вже 326 прийнято на поточний момент", - повідомив Сазонов.

На початку 2015 року МЕРТ звернулося Європейської комісії з пропозицією розпочати процес перевірки готовності української системи технічного регулювання до укладання угоди про оцінку відповідності і прийнятність промислових товарів - угоди про взаємне визнання.

Нагадаємо, МЕРТ очікує істотного скорочення збитків державних підприємств в 2016 році.