ua en ru

Сирія заборонила Туреччині цивільні польоти над своєю територією

Сирія заборонила Туреччині цивільні польоти над своєю територією, передає Reuters з посиланням на повідомлення Міністерства закордонних справ Сирії. Це стало реакцією у відповідь на те, що 10 жовтня 2012 р. військово-повітряні сили Туреччини змусили приземлитися в Анкарі цивільний літак, що здійснював рейс з Росії до Сирії.

Глава Міністерства закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу пояснив причину примусової посадки літака тим, що на його борту міг знаходитися вантаж військового призначення. У числі 35 пасажирів в літаку знаходилися 17 росіян, зокрема діти. Після п'ятигодинного обшуку турецька влада конфіскувала частину вантажу.

Після інциденту російська сторона звинуватила Туреччину в створенні загрози життя пасажирів, а сирійська звинуватила турків в повітряному піратстві. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив, що літак перевозив устаткування радіолокації. "Це був вантаж, який був законно відправлений законним російським постачальником законному замовникові", - підкреслив Лавров.

Туреччина не ухвалювала рішення про заборону польотів сирійського повітряного транспорту над своєю територією, проте попередила, що садитиме і перевірятиме літаки на предмет поставок зброї режиму сирійського Президента Башара Асада.

Читайте також: Туреччина направила 2 винищувачі на кордон з Сирією