ua en ru

Силові відомства не впоралися з поставленими перед ними завданнями, - експерт

Силові відомства не впоралися з поставленими перед ними завданнями щодо розв'язання ситуації, що склалася на сході країни. Про це заявив політичний експерт Євген Магда.

"Це більшою мірою стосується МВС, тому що все-таки ми спостерігали масовий перехід співробітників МВС на бік "зелених чоловічків" або російських окупантів в Донецькій області", - зазначив експерт.

За його словами, також була очевидною пасивність силовиків в Луганській області і їх досить нейтральна позиція по відношенню до радикальних дій супротивників Майдану в Харківській області.

Магда підкреслив, що керівництво Міністерства внутрішніх справ не використало паузу в декілька тижнів для того, щоб провести серйозні кадрові перестановки.

"Сьогодні вже говорять про те, що будуть здійснюватися зміни, повністю оновиться міліція на сході, але на все це потрібен час, а він на сьогоднішній момент в дефіциті. Просто так знайти нові дві-три тижні зараз Путін українській владі, на жаль, не дасть", - упевнений Магда.

Він вважає, що в сформованій ситуації була б логічною зміна керівництва МВС, і СБУ.

"Вони недостатньо професійні і недостатньо рішучі, для того, щоб вирішити існуючі завдання. У них було достатньо часу для того, щоб здійснити якісь зміни, але все робиться постфактум", - підкреслив Магда.

При цьому він зазначив, що окремі призначення в силових відомствах є правильними.

"Наприклад, повернення Василя Крутова на пост глави Антитерористичного центру при СБУ я всіляко вітаю, тому що він професіонал з світовою або як мінімум з європейською популярністю. Але інші дії, в тому числі і кадрова чехарда - це все вже за принципом "хапай мішки - вокзал відходить", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, 15 квітня до більш рішучих дій силових структур у боротьбі з сепаратистами на сході країни закликав лідер парламентської фракції "Свобода", кандидат у Президенти України Олег Тягнибок. Народний депутат заявив, що необхідно з'ясувати, як працює Міністерство внутрішніх справ та інші силові відомства.

"Де Національна гвардія? Навіщо ми її створювали, навіщо виділяли 7 млрд грн на Збройні сили? Незрозуміло, для чого РНБО ухвалило рішення про закриття кордону з Росією, якщо він досі не закритий? Для чого РНБО ухвалила рішення про припинення трансляції російських каналів, які сіють неправду? Ми повинні побачити конкретні кроки і дії - ось завдання парламенту. Якщо влада цього не зробить - гріш ціна такій владі! Ми повинні взяти на себе відповідальність - антитерористична операція повинна бути проведена негайно", - підкреслив Тягнибок.