ua en ru

Силовики не рекомендують перевіряти ядерний реактор у кримському виші, - Держатомрегулювання

Силовики не рекомендують перевіряти ядерний реактор у кримському виші, - Держатомрегулювання Фото: Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості

На території університету залишилося багато ядерного матеріалу

Українські силові структури не рекомендують їхати з інспекцією ядерного реактора, який розташований в Севастопольському національному університеті ядерної енергії та промисловості. Про це заявив під час брифінгу голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко, передає кореспондент РБК-України.

"Ще минулого року я прийшов в квітні місяці (призначений на посаду голови Держатомрегулювання, - ред), я думав, що ми зможемо здійснювати інспекційні перевірки цих об'єктів. Чесно кажучи, є рекомендація, така м'яка, від наших силових структур: хлопці не суйтесь туди, бо ми не можемо забезпечити вам безпеку. І з тих пір ми втратили регулюючий контроль на цій території", - сказав він.

"Ми отримували від них повідомлення стосовно стану безпеки цього реактору десь до березня місяця. Після цього... є людські стосунки, вони сказали, що їм просто заборонили видавати цю інформацію в Україну, в бік Києва", - додав Божко.

Сергій Божко підкреслив, що на території університету залишилося багато ядерного матеріалу.

"Там залишився реактор, критична збірка, і багато ядерного матеріалу, джерел іонізуючого випромінювання. Що з ними - я не знаю", - повідомив він.
Як заявив Божко, регулятор також не має інформації про стан джерел іонізуючого випромінювання на території, підконтрольній бойовикам.

"Слава Богу, що нема ядерних установок, але там промисловий район індустрійний і дуже багато джерел іонізуючого випромінювання. Ми теж не можемо сказати, що з ними", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна відмовляється від будівництва з РФ заводу ядерного палива.