ua en ru

Досі незрозуміло, хто наказав силам АТО заходити в Іловайськ, - Бірюков

Досі незрозуміло, хто наказав силам АТО заходити в Іловайськ, - Бірюков Фото: Юрій Бірюков

В той час була плутанина з субординацією

Радник Президента та міністра оборони України Юрій Бірюков сказав, що за звітами щодо Іловайського "котла" до цих пір незрозуміло, хто віддав наказ силам антитерористичної операції (АТО) заходити в Іловайськ. Про це він повідомив в ефірі "Громадського ТБ".

"Я на початку жовтня став радником міністра оборони і почав отримувати доступ до документації, зокрема, щодо Іловайську. І там, як і раніше, дуже багато питань: хто і віддавав накази. У тих звітах, які опубліковані за останні тижні, там ось я, наприклад, так і не зміг зрозуміти, хто віддавав наказ по Иловайску", - заявив Бірюков.

За словами Бірюкова, в той час було не зовсім визначено, хто кому підпорядковується. Крім того, більшість наказів віддавалися в усній формі.

"Так у нас була в минулому році побудована система координації між Генеральним штабом, АТЦ, штабом АТО, координаторами від МВС, координаторами збройних сил за АТЦ. Це ось зараз зрозуміло, хто кому підпорядковується, а в минулому році у нас було окреме царство - це антитерористичний центр, який нібито очолював СБУ, але ми-то розуміємо, що спецслужба там, по суті, ніколи нічого не вирішувала. При цьому були добровольчі батальйони, які частково були оформлені, а частково - ще ні, були куратори від МВС до кожного окремого батальйону, але ми чудово розуміємо, що деякі батальйони не дуже цього куратора і слухали. Тоді тільки вчилися штабної культури, тоді ще ніхто не вмів воювати. І ось точно також і з наказами. Більшість наказів тоді давали усно", - підкреслив Бірюков.

Нагадаємо, головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що в ході боїв під Иловайском 45 бійців добровольчих батальйонів відмовилися виконувати накази.