ua en ru

Швейцарія погодилася на видачу десяти країнам інформації про податкових ухильників

Національна рада (нижня, велика палата парламенту) Швейцарії на минулого тижня погодився на видачу інформації про податкових ухильників десяти іноземним державам. Хоча мова і не йде про автоматичний обмін даних, по банківській таємниці у Швейцарії завдано новий серйозний удар. Про це виданню РБК daily повідомила співробітниця секретаріату парламентської служби Швейцарії Едіт Хонеггер-Лойблі.
Мова йде про десять угодах про уникнення подвійного оподаткування, які відповідають стандартам ОЕСР. За словами Е.Хонеггер-Лойблі, в цих угодах буде прописано, що для отримання від Швейцарії даних про податкових ухильників іноземним відомствам досить буде вказати номер рахунку неплатника або яку-небудь іншу інформацію, яка допомагає його ідентифікувати.
Швейцарія планує укласти двосторонні угоди з такими країнами, як Нідерланди, Туреччина, Японія, Польща, Індія, Німеччина, Казахстан, Канада, Греція і Уругвай.
Раніше Швейцарія повинна була допомагати зарубіжним відомствам лише в тому випадку, якщо вони вказували точні відомості про особу підозрюваного, в тому числі його прізвище та ім'я, а також пред'являли докази відходу від сплати податків.
Втім, хоча дане рішення парламенту і є кроком у вірному напрямку, проте воно, на думку аналітиків, опитаних РБК daily, все ж таки є половинчастим, так як для отримання даних про рахунки все ще необхідно пред'являти вагомі докази того, що їх власники йдуть від податків. Тим часом швейцарські банки, неодноразово звинувачувалися в пособництві податковим уклонистам, всіляко намагаються позбавитися від переслідування з боку зарубіжних слідчих органів. Так, наприкінці минулого тижня один з найбільших приватних банків Швейцарії Julius Baer уклав угоду з німецькою владою. Згідно з цією домовленістю банк заплатить 50 млн євро в германську скарбницю в обмін на припинення розслідування проти нього і його співробітників з боку німецьких правоохоронних органів. Як повідомив РБК daily представник банку, завдяки цій угоді Julius Baer вдалося припинити тривалий слідчий процес. Крім того, причиною угоди стали побоювання банку за свій бізнес у Німеччині, що є для нього головним ринком