ua en ru

У Швейцарії провели випробування першого стратосферного літака на сонячних батареях

У Швейцарії провели випробування першого стратосферного літака на сонячних батареях Фото: літак SolarStratos

Літак пролетів сім хвилин на висоті 300 метрів

У Швейцарії провели випробування першого стратосферного літака на сонячних батареях. Про це повідомляє видання Тheengineer.

Так, 5 травня 2017 року літак SolarStratos здійснив свій перший політ над містом Пейерн в Швейцарії і пролетів сім хвилин на висоті 300 метрів. Майбутні польоти і дослідні експерименти заплановані на висоті до 20 км.

Крім того, згідно з інформацією Швейцарського телеграфного агентства (АТС), такі випробування намічені на наступний тиждень, а сама подорож в стратосферу - на 2019 рік.

"Ми хочемо продемонструвати, що за допомогою сучасних технологій можна вийти за рамки того, що пропонує викопне паливо... Електричні і сонячні транспортні засоби входять в число основних завдань XXI століття. Наш літак може літати на висоті 25 тисяч м", - розповіли в компанії.

Відзначається, що одномоторний літак SolarStratos вагою 450 кг має 8,5 метра в довжину і розмах крил завдовжки 24,8 метра. Сонячне світло в енергію будуть перетворювати фотоелементи, що займають площу в 22 кв. метра. Завдання полягає в тому, щоб піднятися на висоту понад 24 тис. метрів, чого в світі ще нікому не вдавалося.

Нагадаємо, група вчених з Китайського університету океанології і Юньнаньского педагогічного університету розробили інноваційні сонячні батареї, які можуть генерувати електрику навіть вночі і при поганій погоді.