ua en ru

У Швейцарії проходять референдуми щодо податків, натуралізації та Олімпіади

У Швейцарії проходять референдуми щодо податків, натуралізації та Олімпіади Фото: референдум у Швейцарії

Швейцарці мають висловити свою думку відразу щодо трьох питань

У Швейцарії 12 лютого проходить три референдуми, на яких виборці мають висловити свою позицію щодо таких питань: зниження податку на корпорації, створення легших натуралізаційних процедур і проведення в країні зимової Олімпіади 2026 року. Про це передає DW.

Зазначено, що в голосуванні щодо податку на корпорації швейцарці розглядають урядову пропозицію скасувати преференції для приблизно 24 тисяч міжнародних холдингових компаній, які зареєстровані у Швейцарії. Скасування тривалий час вимагали Євросоюз та Організація економічного співробітництва і розвитку. Для того, щоб запобігти втечі цих компаній із країни, уряд пропонує знизити загальний податок на корпорації. Референдум з цього питання ініціювала Соціал-демократична партія, яка вважає, що зниження податку призведе до зменшення бюджетних надходжень.

Другий референдум стосується майбутнього 25 тисяч молодих іммігрантів, які вже в третьому поколінні проживають у Швейцарії. Уряд пропонує полегшити для них натуралізаційні процедури. Проти цього плану виступає право-популістська Швейцарська народна партія, яка вважає, що він полегшить мусульманським екстремістам шлях до швейцарських паспортів.

Крім того, у швейцарському кантоні Ґраубюнден проводять референдум щодо того, чи подавати заявку на проведення зимових Олімпійських ігор 2026 року. Як відомо, виборці вже висловлювалися проти Олімпіади на референдумах у 1980 та 2013 роках.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в неділю, 12 лютого, в Німеччині пройдуть вибори нового президента.