ua en ru

Швеція і Уругвай внесли до Радбезу ООН нову резолюцію щодо хімзброї в Сирії

Швеція і Уругвай внесли до Радбезу ООН нову резолюцію щодо хімзброї в Сирії Фото: засідання Ради Безпеки ООН (flickr.com/poroshenkopetro)

Ці країни внесли новий проект резолюції щодо відновлення роботи з розслідування хіматак у Сирії

Швеція і Уругвай внесли до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй новий проект резолюції щодо відновлення роботи Спільного механізму ООН й Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) із розслідування хімічних атак у Сирії (JIM). Про це з посиланням на речника російського постпредства при ООН повідомляє "РИА Новости".

Раніше Росія 16 листопада наклала вето на продовження мандата місії з розслідування хімічних атак у Сирії. У відповідь адміністрація президента США Дональда Трампа звинуватила РФ у захисті сирійського лідера Башара Асада і бойовиків "Ісламської держави", на яких лежить відповідальність за застосування хімічної зброї в Сирії і зриві роботи місії в республіці.

Термін роботи місії JIM закінчився 18 листопада 2017 року. Росія того ж дня заборонила документ щодо продовження роботи місії, який був внесений Японією. Напередодні Рада безпеки ООН також відхилила російський проект резолюції щодо продовження мандату місії з розслідування сирійських хіматак.

Як відомо, в сирійському населеному пункті Хан-Шейхун у провінції Ідліб 4 квітня 2017 року здійснено хімічну атаку, жертвами якої стали близько 100 людей. США і країни Заходу звинуватили в цьому сирійського президента Башара Асада. ВМС США завдали ракетного удару по авіабазі ВПС Сирії, звідки, на думку США, вилітали літаки з хімічними авіабомбами.