ua en ru

Штефан Фюле відвідає Київ для організації саміту Україна-ЄС, - джерело

Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства Штефан Фюле направляється в Україну з екстреним візитом непублічним - швидше за все він відбудеться в понеділок. Тематику переговорів сторони тримають в строгому секреті. Джерела з української сторони відзначають лише, що очікують від єврокомісара пропозицій про вихід з патової ситуації, що склалася у взаєминах Києва і Брюсселя. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Про підготовлюваний візит Штефана Фюле до Києва одночасно повідомили кілька джерел у дипломатичних колах. "Головним заходом, заради якого комісар приїде в Україну, стане його зустріч з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим", - розповів український дипломат. "Зустріч буде присвячена підготовці до саміту Україна-ЄС 19 грудня, в тому числі в контексті завершення переговорів щодо угоди про асоціацію", - додав його європейський колега.

Дану інформацію в Брюсселі не підтвердили, але і не спростували. "Ви знаєте, комісар Штефан Фюле проводить багато часу в поїздках по країнах, що входять в зону його відповідальності", - заявив прес-секретар єврокомісара Петер Стано. Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, з яким вчора зустрівся з представником видання, дізнавшись про тему розмови, відмовився від коментарю. Найбільш вірогідною датою візиту є 12 грудня - її назвали кілька співрозмовників. Втім, не виключений і його перенесення на інший день.
Ініціатором позапланового візиту є європейська сторона. Крім переговорів з Андрієм Клюєвим, представник ЄС проведе зустріч з президентом Віктором Януковичем, згода президентської адміністрації вже отримано. "Тема Тимошенко обговорюватися буде - тут, як кажуть, до ворожки не ходи. Але головне не це. Фюле - парламентер високого рівня, який може привезти до Києва якісь пропозиції про те, як нам рухатися далі. Якщо, звичайно, у Брюсселя є що нам запропонувати, крім того, що вже звучало раніше ", - розповів інформований спыврозмовник про підготовку візиту співрозмовник з українського боку.
Раніше в ЄС вже заявляли, що виключають можливість парафування угоди про асоціацію в ході саміту, оскільки переговори по її політичній частині досі формально не закриті - в них залишається спірний пункт, що стосується європейської перспективи Україні .Враховуючи це, 19 грудня сторонам доведеться обмежитися заявою про прогрес у переговорах або, якщо протягом майбутнього тижня розбіжності будуть зняті - про їх закінчення.

Співрозмовники видання запевняють, що за підсумками зустрічі панів Клюєва та Фюле оголошення про завершення переговорів зроблено не буде - це є прерогативою президентів. Ймовірно, що темою бесіди стане текст спільної заяви президентів на саміті. Як повідомляло видання, раніше Київ і Брюссель вже обговорювали можливість того, що спірне питання буде виведений з тексту угоди, а Україну обмежиться заявою про свою європейську перспективу.

Європейські дипломати, акредитовані в Україні, стверджують, що Євросоюз готовий парафувати договір у разі завершення переговорів. "З приводу парафування на сьогодні досягнуто консенсус. Воно відбудеться наступного року, настільки рано, наскільки це можливо. Однак подальших кроків - підписання і ратифікації - зроблено не буде до змін в Україні, у тому числі зі справою Тимошенко", - запевнив один з співрозмовників. Тим часом ця позиція не остаточна і в подальшому може стати ще жорсткіше - ряд країн-членів, в тому числі Німеччина, посилають Києву відповідні сигнали.