ua en ru

Штайнмайер проти запрошення Путіна на зустріч G7

Штайнмайер проти запрошення Путіна на зустріч G7 Президент Росії Володимир Путін

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер виступив проти запрошення Президента Росії Володимира Путіна до Німеччини на саміт країн "великої сімки". Про це він заявив в інтерв'ю виданню Die Welt, передає Deutsche Welle.

"Після анексії Криму, суперечить міжнародному праву, ми не можемо просто робити вигляд, ніби нічого не сталося, і справи йдуть своєю чергою", - заявив Штайнмайер.

У той же час він зазначив, що "ізолювати Росію тривалий час - не в наших інтересах".

На думку міністра, "дорога в "велику вісімку" веде через повагу єдності України" та реалізацію зобов'язань, які взяла на себе Москва згідно з мінськими угодами. З виконанням цих домовленостей також пов'язано "майбутнє санкцій", нагадав Штайнмайер.

Він повідомив, що на зустрічі зі своїми колегами з Росії, України та Франції, що відбудеться 13 квітня в Берліні, обговорить "наступну фазу програми щодо виконання" мінських домовленостей.

Глави МЗС країн "великої сімки", переговори яких повинні потім відбутися в Любеку, зацікавлені в тому, щоб "почути та обговорити нашу оцінку поточного стану українського конфлікту", продовжив дипломат. Він підкреслив, що вважає неприйнятним військове рішення для нього, і назвав мінські угоди "конкретної і підтримуваної усіма сторонами конфлікту дорожньою картою для політичної деескалації".

Раніше голова фракції Лівої партії Грегор Гізі закликав запросити Путіна на саміт країн "великої сімки", який відбудеться у червні в Німеччині. На думку Гізі, врегулювання криз без Росії неможливо. РФ була виключена з неформального клубу, що об'єднує найбільш промислово розвинені країни світу в 2014 р. після того, як вона анексувала український півострів Крим.

При цьому канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Путін не буде запрошений на саміт G7 в червні 2015 р.