ua en ru

Рада суддів заявляє про грубе втручання прокурорів у процес у справі про борги АТБ

Рада суддів заявляє про грубе втручання прокурорів у процес у справі про борги АТБ

Вищий орган суддівського самоврядування - Рада суддів України - направив в Генеральну прокуратуру України матеріали про втручання в роботу суду та перевищення повноважень представниками прокуратури Дніпропетровської області у грудні 2015 року. Про це йдеться в рішенні Ради №12 від 4 лютого 2016 року, яке опублікувало видання "Закон і бізнес".

Рішення Ради суддів України "Про звернення в. о. голови Київського апеляційного господарського суду Андрієнко В.В." стосувалося судового позову підприємств групи компаній S.Group щодо боргу корпорації "АТБ-Маркет" на суму понад 110 млн грн (справа №910/19980/15).

Згідно з рішенням Ради суддів, прокуратура Дніпропетровської області та управління Нацполіції в Дніпропетровській області в порушення процесуальних норм вилучила в суді оригінали справи напередодні чергового призначеного засідання, 22 грудня, тим самим заблокувавши подальший розгляд позову. За даними видання, робилося це на підставі постанови судді Бабушкінського райсуду Дніпропетровська Шевцової Тамари, яке не містило дозволу на вилучення матеріалів справи.

"В ході проведення обшуку в кабінеті судді в приміщенні Київського апеляційного господарського суду було вилучено господарську справу №910/19980/15 (29 томів)", - сказано в рішенні.

При цьому, за даними Ради суддів, дані матеріали вже надавалися на ознайомлення слідчих з можливістю фотографувати. Під час обшуку слідчому і прокурору роз'яснили, що вилучати матеріали розглянутої справи не можна.

"Незважаючи на це, зазначеними посадовими особами, що прибули на обшук разом з озброєними людьми у формі без розпізнавальних знаків, з перевищенням своїх повноважень примусово вилучені всі матеріали господарської справи, що робить неможливим вирішення спору в судовому порядку між господарюючими суб'єктами", - сказано в рішенні РСУ.

В РСУ вважають це "порушенням принципів самостійності судів та незалежності суддів, яке не ґрунтується на кримінальному процесуальному законі і може бути причиною грубого порушення прав учасників такого судового провадження".

Рада постановила вважати, що в діях працівників правоохоронних органів мають місце ознаки посягання на незалежність судової влади і перевищення ними своїх повноважень. Крім того, було вирішено звернути увагу генпрокурора, що, незважаючи на неодноразові рішення та звернення РСУ щодо забезпечення гарантій незалежності суддів, тривають дії, що посягають на незалежність судової влади.

Також вирішено "направити звернення Київського апеляційного госпсуду до генпрокурора для внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань та організації досудового розслідування. Про вжиті заходи поінформувати РСУ".