ua en ru

Шокін закликав впровадити систему індикаторів для прозорої оцінки діяльності НАБУ

Шокін закликав впровадити систему індикаторів для прозорої оцінки діяльності НАБУ Фото: Віктор Шокін

Шокін закликав дати НАБУ можливість показати результати своєї роботи

Генеральний прокурор України з 2015-2016 рр. закликав впровадити систему індикаторів для прозорої оцінки діяльності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Про це він сказав напередодні засідання комітету Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції, на якому обговорюватимуть кандидатури в аудитори НАБУ, повідомляють українські ЗМІ.

За його словами, лише затверджені стандарти оцінювання дозволять вивести це питання з політичної площини.

"Увага народних депутатів, громадськості та журналістів має бути зосереджена не лише на кандидатах в аудитори, що, звісно, дуже важливо, але й на принципах та засадах, за якими проводитиметься перевірка НАБУ. А головне - за якими конкретно критеріями буде зроблено висновок про роботу антикорупційного бюро", - зазначив Шокін.

Він зазначив, що нині жодних затверджених стандартів та механізмів перевірки НАБУ немає. "Тому логічно запитати: яким чином та за якими критеріями незалежна комісія аудиторів перевірятиме НАБУ? За кількістю порушених справ? За кількістю справ, переданих до суду? За сумою повернених активів? За обсягом та обгрунтованістю використання державних коштів чи ще чимось? Якщо немає чітко визначених індикаторів оцінки, то весь цей аудит може звестись до суб’єктивізму, а це - перша передумова маніпулювання та тиску на незалежний слідчий орган. В такій ситуації є ризик, що НАБУ може стати заручником політичних баталій", - зазначив Шокін.

"Ані кількість справ, ані кількість підозр чи затримань не може дати повну оцінку реальної роботи. Як слідчий можу сказати, що одна справа може бути розслідувана і передана до суду за місяць, а розслідування іншої може зайняти рік або більше. Тому важливо оцінювати роботу слідчих в комплексі, враховуючи не лише кількісні, але й якісні показники: за тим, наприклад, чи ритмічно розслідується кримінальне провадження, чи проведені всі необхідні експертизи, обшуки, допити, наскільки кваліфіковано, вчасно та повно вони проведені. Зважаючи на це слід впровадити чітку систему індикаторів для прозорої оцінки діяльності НАБУ", - підкреслив Шокін.

"Дайте НАБУ показати результат. Саме чіткі критерії перевірки дозволять вивести це питання з політичної площини", - додає він.

Шокін також прокоментував питання статусу зовнішнього аудитора: "Якщо мова йде не тільки про перевірку бухгалтерії, а й про якість розслідування, то члени комісії повинні однаково добре орієнтуватися не лише в міжнародному, а й в українському кримінальному та кримінально-процесуальному законодавстві. Можливо, в перспективі потрібно переглянути підхід, за яким в аудитори розглядають лише іноземців. Я впевнений, що в Україні є справжні патріоти та кваліфіковані фахівці, в тому числі молоді, котрі зможуть об’єктивно та незалежно оцінити роботу НАБУ".

Зазначимо, Шокін під час перебування на посаді генерального прокурора України створив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, завдяки чому було запущено повноцінну роботу НАБУ.

Як повідомлялося, 13 березня 2017 року він подав позов до Вищого адміністративного суду України з вимогою визнати звільнення незаконним та поновити його на посаді. Свою позицію він аргументує численними порушеннями процедури звільнення.