ua en ru

Шість країн Євросоюзу будуть розслідувати злочини, виявлені Магнітським

Органи фінансової поліції шести держав Євросоюзу об'єднаються для проведення розслідування фінансових розкрадань, виявлених загиблим в 2009 році в СІЗО юристом компанії Hermitage Сергієм Магнітським. Мова йде про Кіпр, Австрію, Фінляндію, Естонію, Латвію та Литву. Про це повідомляє EU Observer.

Кіпр, Естонія, Латвія і Литва вже перевіряють відомості про те, що частина від 230 млн євро, виведених, на думку прихильників Магнітського, з Росії т.зв. "Клюєвське угрупованням", була переведена через російські і молдавські банки в компанії, які знаходяться під юрисдикцією цих держав.

Прокурорські органи Австрії і Фінляндії раніше заявили, що не знайшли доказів того, що в злочині були замішані компанії, що знаходяться на їх території.

Влада Кіпру вже повідомляла, що російські засоби відмивалися через кіпрські Cyprus Popular Bank, FBME Bank і деякі інші. Ними було легалізовано не менше 31 млн доларів.

Нагадаємо, юрист фонду Hermitage Capital Магнітський був заарештований в листопаді 2008 р. за звинуваченням у податкових злочинах. Аудитор провів у СІЗО близько року, де у віці 37 років помер, не дочекавшись суду. Встановлено, що причиною смерті Магнітського стало невчасне надання йому медичної допомоги. Рідні юриста і правозахисники впевнені, що до загибелі Магнітского причетні співробітники колонії і вищі органи влади.

Читайте також: Литва заморозила рахунки російських чиновників, які фігурують у "списку Магнітського"