ua en ru

Шахтарі готові пікетувати Верховну Раду 26 лютого, - профспілка

Під час розгляду Верховною Радою змін до державного бюджету на 2015 р., який планується на 26 лютого, трудові колективи Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВПУ) мають намір пікетувати будівлю парламенту. Таке рішення 17 лютого було прийнято на III пленумі ППВПУ.

Повідомляється, що шахтарі хочуть домогтися від парламентаріїв внесення таких змін до держбюджету, які б задовольнили їхні вимоги, серед яких: зупинити розвал вугільної галузі, відновити соціальні гарантії шахтарям, зберегти державне фінансування підприємств, забезпечити своєчасні і в повному обсязі розрахунки за електроенергію та вугілля.

ППВПУ нагадує, що , у прийнятому в грудні 2014 р. держбюджеті відсутнє державне фінансування вугледобувних підприємств галузі, через що дані підприємства опинилися на межі зупинки і закриття, шахтарів, членів їх сімей позбавили соціальних пільг. "Сьогодні на шахтах державної форми власності працюють 52 тис. чоловік. Більшість їх міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин пропонує закрити", - зазначили представники ППВПУ.

ППВПУ повідомляє, що у співпраці з народними депутатами України вже напрацьовано проекти змін до Податкового кодексу України щодо повернення 10% ставки податку для шахтарів (зараз 15%) і збільшення неоподатковуваного порогу пенсій. Підготовлені проекти законів України щодо поновлення дії редакції статей 43 і 48 Гірничого Закону України, що стосується отримання побутового палива і відповідної компенсації працівникам, як діючих підприємств, так і тих, що ліквідуються або консервуються.

"Ситуація в галузі дуже складна, шахтарські колективи на взводі через радикального скорочення держфінансування, зростання боргів по зарплаті, імпорту електроенергії з Росії, що призводить до примусового скорочення виробництва", - констатує зростання протестних настроїв у виробничих об'єднаннях як на сході, так і на заході країни голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

За словами голови Дзержинського теркому ППВПУ Василя Щербаня "без державних вкладень у капітальне будівництво не буде ні зарплат, ні робочих місць, ні виробленого вугілля, бо пора приймати більш жорсткі рішення". Делегати Пленуму впевнені, що відсутність держпідтримки призведе до краху вугільної галузі України, без засобів до існування виявляться сотні тисяч українців, що дуже серйозно підвищить соціальну напругу в регіонах.

За словами представників ППВПУ, до їх вимог приєднуються народні депутати України різної фракційної приналежності, представляють вуглевидобувні регіони і об'єднані в Міжфракційне депутатське об'єднання "Захистимо вугільну галузь" (23 депутати), яке очолює Олег Мусій (фракція партії "Блок Петра Порошенко"). Вони гарантують пролобіювати ухвалення змін до бюджету, які врахують вимоги вугільників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман допускає проведення позачергового засідання парламенту 26 лютого 2015 р. для розгляду змін до державного бюджету на 2015 р.