ua en ru

Ш.Фюле висловив занепокоєння згортанням демократії в Україні

Комісар Європейського Союзу (ЄС) з розширення Штефан Фюле висловив занепокоєння негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні, і які знайшли своє відображення в Резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 р. Про це від заявив під час зустрічі з головою комітету Верховної Ради (ВР) України з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком, передає прес-служба НРУ.
Під час зустрічі Б.Тарасюк та Ш.Фюле високо оцінили динаміку двосторонніх відносин між Україною та ЄС у 2010 р., особливо щодо підготовки Угоди про Асоціацію та прогресу у безвізовому діалозі, результатом якого стало надання Україні Плану дій з візової лібералізації. Ш.Фюле, зокрема, відзначив досягнення України на шляху законодавчого забезпечення процесу наближення України до європейських стандартів. Сторони відзначили важливість парламентського виміру європейської інтеграції, зокрема, ключову роль Комітету з питань європейської інтеграції.
Водночас учасники зустрічі не змогли оминути питання розвитку демократії, верховенства права та забезпечення прав людини як одного з ключових на порядку денному двосторонніх відносин. Сторони висловили занепокоєння негативними тенденціями, які свідчать про певне згортання демократії в Україні, і які знайшли своє відображення в Резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 р. У відповідь Б.Тарасюк висловив занепокоєння останніми системними прикладами політично вмотивованого переслідування представників опозиції. Ш.Фюле також повідомив, що він знайомий із різкою заявою уряду Сполучених Штатів щодо прикладів політично-вмотивованого переслідування представників попереднього українського уряду, і однією з цілей його візиту є належне вивчення ситуації, з метою подальшої підготовки офіційної позиції Брюсселя щодо цього питання.