ua en ru

"Північний потік-2": Порошенко застеріг країни Європи від газового шантажу РФ

"Північний потік-2": Порошенко застеріг країни Європи від газового шантажу РФ Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

За словами Порошенка, "Північний потік-2" не має економічного сенсу

Країни Європи, збільшивши свою залежність від поставок газу з Російської Федерації, ризикують потрапити під тиск з боку РФ. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю виданню Rheinische Post.

За словами Порошенка, "Північний потік-2" не має економічного сенсу.

"Це спроба Росії послабити Україну. Але, перш за все, Путін хоче отримати геополітичний тиск на Західну Європу", - вважає президент України.

Крім того, Порошенко зазначив, що побудова газопроводу "Північний потік-2" необґрунтована.

Він нагадав, що Україна має більш ніж достатню пропускну здатність для транспортування російського газу в Європу.

"Так навіщо витрачати 20 мільярдів доларів на трубопровід для відходів? Дайте відповідь на питання самостійно!", - додав Порошенко і застеріг Європу від пастки газового шантажу РФ.

"Я можу лише застерегти європейських друзів, виходячи з власного негативного досвіду: якщо ти залежиш від поставок газу з РФ як це було з Україною кілька років тому, тебе можна шантажувати", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під час візиту в Мезеберг 18 серпня президент Росії Володимир Путін запевнив німецького канцлера Ангелу Меркель в готовності самостійно фінансувати будівництво "Північного потоку-2", якщо США введуть санкції проти учасників консорціуму.

За даними джерел, "Північний потік-2" може бути побудований за рахунок Росії, якщо Вашингтон піде на введення санкцій проти учасників консорціуму, які задіяні в реалізації проекту. Зазначимо, російському "Газпрому" в консорціумі належить частка в 50%. Серед інших учасників - дочка BASF Wintershall, Uniper і Shell.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що РФ може пообіцяти транзит газу через Україну в обмін на запуск "Північного потоку-2".

На цьому тижні президент США Дональд Трамп заявив, що не планує вводити санкції проти компаній-учасниць проекту "Північний потік-2".