ua en ru

Північна Корея запропонувала США укласти мирний договір

Північна Корея запропонувала США укласти мирний договір Фото: глава МЗС КНДР Лі Ен Су

Тільки після підписання мирного договору КНДР погодиться провести "конструктивний діалог" про зниження напруженості на півострові

Міністр закордонних справ Північної Кореї (КНДР) Чи Су Йон, виступаючи на загальнополітичній дискусії 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, запропонував США укласти мирний договір. Тільки після цього Пхеньян погодиться провести "конструктивний діалог" щодо зниження напруженості на Корейському півострові, передає ТАСС.

"Уряд КНДР готовий провести конструктивний діалог для запобігання воєн і конфліктів на Корейському півострові, як тільки Сполучені Штати погодяться замінити угоду про перемир'я (повноцінним) мирним договором, не стверджуючи про чиїсь "провокації" через ЗМІ. Це кращий варіант, який ми можемо собі дозволити, і найкраще рішення, яке можемо запропонувати на цьому форумі в ООН ", - сказав Лі Су Йон.

Корейська війна 1950-1953 рр. завершилася укладенням угоди про перемир'я, підписи під якою поставили генерал-лейтенант армії США Вільям Гаррісон і північнокорейський генерал Нам Іль. Представник Сеула Чхве Доксин не поставив свій підпис, хоча і був присутній на церемонії.

В рамках угоди була створена демілітаризована зона, досі виконує роль кордону між двома Кореями.

Нагадаємо, Північна Корея 13 серпня назвала спільні військові навчання США і Південної Кореї оголошенням війни і заявила про можливість нанесення удару по Сеулу і Білому дому.