ua en ru

Північна Корея має намір переглянути ядерну політику

Міністерство закордонних справ Північної Кореї заявило в п'ятницю, що Пхеньян "змушений повністю переглянути ядерне питання" після того, як у цій країні заявили про викриття змови з метою підірвати пам'ятник першому президентові КНДР Кім Ір Сенові в одному з міст, передає радіо "Свобода".

У заяві, яку передало державне північнокорейське Центральне телеграфне агентство Кореї, стверджується, що винні в цьому замаху США, які таким чином повністю порушили засади кількох домовленостей, у яких Вашингтон заявляв, що не має до Пхеньяна ворожого ставлення чи намірів нападу; в тих же домовленостях Північна Корея також зобов'язувалася припинити чи обмежити свою ядерну програму, за якою Пхеньян уже створив ядерну зброю.

Замах на пам'ятник Кім Ір Сенові, про який стверджує Північна Корея, в заяві названо "воєнною дією, що за своєю серйозністю дорівнює воєнному вторгненню". Як конкретно Пхеньян збирається переглядати ядерне питання, не уточнено.

У Північній Кореї заявляють, що викрили змову США і Південної Кореї підірвати один з пам'ятників Кім Ір Сенові в одному з міст на півночі країни, що мав здійснити перекинчик із Півночі, який задля цього нелегально повернувся на територію країни і був упійманий.

Зазначимо, що в травні ц.р. Верховне народне зібрання КНДР внесло до Конституції республіки поправку, згідно з якою країна офіційно проголошується ядерною державою. Прийняття поправки відбулося ще в квітні 2012 р., офіційно ж вона була інкорпорована в середині травня.