ua en ru

Сергій Арбузов: економічних приводів для дестабілізації гривні немає

Сьогодні немає жодних економічних причин для дестабілізації гривні. Про це заявив в.о. прем'єр-міністра України Сергій Арбузов в інтерв'ю програмі «Подробиці» на телеканалі «Інтер».

Сьогодні немає жодних економічних причин для дестабілізації гривні. Про це заявив в.о. прем'єр-міністра України Сергій Арбузов в інтерв'ю програмі «Подробиці» на телеканалі «Інтер».

Він підкреслив, що Національний банк працює в незвичайних умовах, але економічні показники не припускають ніякої дестабілізації нацвалюти. «Ситуація триває більше двох місяців, а реакція на дестабілізацію курсу сповільнена і сьогодні ситуація під контролем. Ніяких ринкових причин для дестабілізації немає. Платіжний баланс у нас в кінці року позитивний - вперше за останній час. Наприклад, позаторік результат платіжного балансу був мінус 4 млрд, в 2013 - плюс 2 млрд. Тобто, мова йде про те , що пропозиція явно більше, ніж попит на 2 млрд на рік. Це величезне досягнення . Ми маємо рекордну кількість вкладів населення минулого року - 70 млрд. Вони все акумулювались зараз на рахунках банківської системи. Те, що непросто зараз працювати , - це факт. Те , що інвестора напружені сьогодні, - це факт. Те, що вони потихеньку згортають свої операції . щоб хеджувати, - це факт. Але масовості ніякої немає. Нам потрібно просто заспокоїтися. І змусити економістів займатися економікою, а політиків політикою», - упевнений в.о. прем'єр-міністра.

Відповідаючи на питання, в.о. прем'єр-міністра України також висловив сподівання, що скоро буде прийнято рішення про формування нового уряду. «Це вселяє впевненість і в громадян наших , і в інвесторів , а ми потребуємо інвестицій . Що стосується мене , то я буду працювати в уряді стільки , скільки це необхідно - якщо це буде вигідно Україні і вигідно нашому народу » , - сказав Сергій Арбузов.

Він підкреслив , що в цей час необхідно не піддаватися паніці. «Паніка - це найстрашніше на валютному ринку в спокійний час, не кажучи вже про неспокійному. Але Національному банку вдається впоратися з цією ситуацією. Нам потрібно просто заспокоїтися. І змусити економістів займатися економікою, а політиків - політикою», - сказав Сергій Арбузов.

Він особливо підкреслив, що сьогодні необхідно закликати громадян до спокою: «Я вже не раз закликав, коли був головою Нацбанку, і , слава Богу, за останні три роки ми змогли зберегти стабільність і регулювання курсу саме ринковими механізмами».