ua en ru

Сербія і Косово досягли прориву в переговорах

Сербія і Косово досягли прориву в переговорах Фото: Федеріка Могерини

Сторони узгодили позиції за чотирма сферами

Сербія і Косово досягли нового прориву в процесі нормалізації двосторонніх відносин. Про це повідомила верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могерини в Брюсселі, передає Deutsche Welle.

Прем'єр-міністри двох країн Александар Вучич і Іса Мустафа погодили домовленості відразу в чотирьох сферах, в тому числі в сфері енергетики і телекомунікацій. Могерини, яка виступає в ролі посередника на переговорах, назвала досягнуті домовленості "історичними подіями у справі нормалізації відносин".

"Рішення, подібні знайденим сьогодні, приносять людям конкретні результати і одночасно дозволяють сторонам рухатися вперед по обраному ними європейському шляху", - сказала вона.

Прорив на переговорах був досягнутий за два дні до саміту за участю західних балканських країн і Могерини.

Зазначимо, Косово, до 90% населення якого складають етнічні албанці, після війни 1998-1999 рр. перебували під управлінням міжнародної адміністрації. У 2008 р. ця колишня сербська провінція в односторонньому порядку проголосила незалежність. З тих пір незалежність Косово визнали більше 90 країн, зокрема США і більшість держав Євросоюзу. Сербія, однак, не визнає незалежності Косово.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про перспективу членства в Європейському союзі для всіх країн на заході Балкан.