ua en ru

Сенсори кібербезпеки вже розміщені на базі інформаційних ресурсів МЗС, - Грицак

Сенсори кібербезпеки вже розміщені на базі інформаційних ресурсів МЗС, - Грицак Фото: Василь Грицак

На думку Грицака, така ініціатива є вкрай своєчасною

Сенсори кібербезпеки вже розміщені на базі інформаційних ресурсів Міністерства закордонних справ України. Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак, передає прес-служба СБУ.

Так, у відомстві відбулася церемонія завершення першого етапу Трастового фонду НАТО зі сприяння Україні у зміцненні її спроможності у сфері кіберзахисту.

"Результатом спільної роботи українських та румунських експертів стало створення в СБУ та Держспецзв'язку ситуаційних центрів реагування на комп’ютерні загрози. Вони дозволять забезпечити аналіз інцидентів безпеки на об’єктах критичної інфраструктури та застосовувати першочергові заходи протидії. Сенсори кібербезпеки вже розміщені на базі інформаційних ресурсів Міністерства закордонних справ України", - зазначається у повідомленні.

На думку Грицака, така ініціатива є вкрай своєчасною, зважаючи на те, що нещодавно проти України відбулась найпотужніша за всю історію незалежності кібератака, яку слід розглядати як спробу дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі.

"Ми зафіксували абсолютно новий вектор зараження вірусом через прикладне бухгалтерське програмне забезпечення", - зазначив голова СБУ.

Він також закликав об'єднати зусилля органів держвлади та представників ІТ бізнесу для створення системи протидії агресору.

"Ми закликаємо об’єднати зусилля органів державної влади та представників ІТ бізнесу задля створення ефективної системи протидії агресору. У сфері кіберзахисту ми не розділяємо державний та приватний сектор", - підсумував Грицак.

Нагадаємо, міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що хакерська атака на Україну 27 червня 2017 року була тестовою і повинна була виявити слабкі місця цифрової інфраструктури.