ua en ru

Сенатори США пропонують у бюджеті-2017 виділити Україні 500 млн допомоги

Сенатори США пропонують у бюджеті-2017 виділити Україні 500 млн допомоги Фото: Джон Маккейн розповів про гроші для України в бюджеті США на 2017 рік

У тому числі на летальну зброю

У проекті оборонного бюджету на 2017 фіскальний рік Сенат США пропонує виділити до 500 мільйонів доларів на допомогу Україні, в тому числі на летальну зброю. Про це повідомив голова Сенатського комітету з питань збройних сил США Джон Маккейн, передає Голос Америки.

Сенатор Маккейн зазначив, що 12 травня його комітет підтримав законопроект, що передбачає виділення 602 млрд доларів на фінансування потреб Міністерства оборони та фінансування національних програм із безпеки Міністерства енергетики.

У своєму проекті оборонного бюджету сенатори наголосили, що сильні союзники та партнери мають життєво важливе значення для національної безпеки США.

У зв’язку з цим, згідно з положенням законопроекту, "дозволяється виділити до 500 мільйонів доларів для надання підтримки Україні у галузі безпеки, включаючи допомогу на летальні засоби".


Водночас зазначається, що законопроектом обмежується надання Україні цих коштів, тобто вона може отримати лише половину - 250 мільйонів доларів - а решту отримає лише після того, як міністр оборони США особисто засвідчить, що Україна вжила суттєвих заходів, спрямованих на проведення інституційних реформ у системі оборони в питанні боротьби з корупцією, у питанні підвищення відповідальності та підтримки військового потенціалу, досягнутих за допомогою наданої допомоги у сфері безпеки.

В окремому положенні Сенатського законопроекту передбачається 3,4 млрд доларів на підтримку Ініціативи щодо забезпечення безпеки в Європі (European Reassurance Initiative) і на збільшення спроможності та готовності сил США і НАТО для стримування і, в разі потреби, реагування на агресію з боку Росії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США планують виділити Україні 150 млн доларів на забезпечення безпеки в 2017 році.