ua en ru

Сенатори США хочуть заблокувати новий кредит МВФ Мінську

Кілька американських сенаторів виступили зі зверненням, що закликає представника США в МВФ проголосувати проти нового кредиту Білорусі. Сенатори впевнені, що не можна субсидувати "безрозсудну політику" Лукашенко, повідомляє Deutsche Wellе.

Колективний лист підписали сенатори Джозеф Ліберман, Джон Маккейн, Річард Дурбін, Бенджамін Кардін, Марк Кірк і Джин Шагін. Вони вважають, що новий кредит МВФ послужить збереженню "нелегітимного та репресивного режиму", цитує текст послання агентство БелаПАН. Відмова у виділенні кредиту послужить "сигналом правлячим колам Білорусі" про те, що поки Лукашенко залишається при владі, його "безрозсудна політика не буде субсидуватися міжнародним співтовариством", вважають сенатори.

На відміну від 2009 р., коли МВФ, незважаючи на критику США, виділив Мінську попередній кредит, нинішні позиції США та Євросоюзу щодо Білорусі зблизилися, впевнені сенатори, які підписали листа. Вони закликають міністра фінансів США Тімоті Гейтнера зробити заяву про те, що без політичних та економічних реформ - включно з негайним і безумовним звільненням всіх ув'язнених у справі про акцію протесту 19 грудня 2010 р., - США не будуть підтримувати подальшу допомогу МВФ Білорусі.

Нагадаємо, 31 травня білоруська влада звернулася до Міжнародного валютного фонду з проханням про реалізацію нової кредитної програми. За останні два роки Білорусь отримала від МВФ кредити на загальну суму в 3,5 мільярда євро.

Виділення попереднього кредиту для Білорусі МВФ схвалив у 2009 р.

Відзначимо, що в червні 2011 р. антикризовий фонд Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) прийняв рішення виділити Білорусі кредит в 3 млрд дол строком на 10 років за відсотковою ставкою 4,3% на рік.. За словами міністра фінансів РФ Олексія Кудріна умови надання кредиту передбачали необхідність приватизації білоруських активів на суму 7,5 млрд дол протягом 3 років з розрахунку по 2,5 млрд дол на рік.

Варто зазначити, що на початку цього року уряд Білорусі затвердив масштабну програму продажу держмайна. На найближчі три роки до приватизації заявлені підприємства будівельної галузі, лікеро-горілчані заводи, Мінський тракторний завод, Білоруський металургійний завод, авіакомпанія "Бєлавіа" та інші. При цьому, також допускається приватизація системоутворюючих підприємств країни (МАЗ, "Білоруськалій", нафтохімічні активи), правда, тільки з особистого схвалення Олександра Лукашенка.

У середині березня в Білорусі розпочалася валютний криза, що спричинила беспрецендентну девальвацію білоруського рубля і різке зростання споживчих цін.