ua en ru

Сенат США проведе позачергове засідання для відновлення роботи уряду

Сенат США проведе позачергове засідання для відновлення роботи уряду Фото: сенат США (tweeter.com/UKRintheUSA)

Сенатори збираються на термінове засідання 21 січня 2018 року

У США сенатори збираються на термінове засідання 21 січня 2018 року, аби запобігти блокуванню роботи федеральних органів із початком робочого тижня через неухвалення тимчасового бюджету уряду. Про це повідомляє ВВС.

Голова Сенату, республіканець Мітч МакКоннел заявив, що голосування за законопроект, який дає змогу фінансувати федеральні органи до 8 лютого, може відбутися о 13:00 за місцевим часом.

Зазначено, що якщо консенсусу не буде досягнуто, то з понеділка більшість співробітників органів житлового господарства, охорони довкілля, освіти та підприємництва залишаться вдома. Половина співробітників органів казначейства, охорони здоров'я, оборони і транспорту також не підуть на роботу.

До того ж, у роботі візових і паспортних служб можливі затримки, так само, як і у роботі деяких національних пам'яток, зокрема, і Статуї свободи в Нью-Йорку. Водночас урядові органи, що пов'язані з "життям та добробутом людей", і головні системи життєзабезпечення і надалі працюватимуть. Це стосується національної безпеки, поштових послуг, служби авіаконтролю, невідкладної медичної допомоги у лікарнях та поліклініках, надзвичайних ситуацій, тюрем, сплати податків і роботи енергосистеми країни.

Нагадаємо, минулої п'ятниці законопроект щодо кошторису діяльності федерального уряду не отримав необхідних 60 голосів на тлі запеклої суперечки про міграційну політику та прикордонну безпеку. Це не перший випадок, коли через невизначеність із бюджетом федеральні установи змушені закриватися. Востаннє таке відбувалося у 2013 році й тривало 16 днів. Але це перший "шатдаун", який трапився у той час, коли одна партія - Республіканська - контролює Конгрес і Білий дім.