ua en ru

Сенат США схвалив призначення Джеймса Комі на пост глави ФБР

Сенат конгресу США затвердив призначення Джеймса Комі на посаду глави Федерального бюро розслідувань (ФБР).

Сенат конгресу США затвердив призначення Джеймса Комі на посаду глави Федерального бюро розслідувань (ФБР), передає Reuters.

Кандидатуру Комі висунув президент США Барак Обама. "За" було подано 93 голоси, "проти" - один.

52-річний сенатор від Республіканської партії Комі змінить на цій посаді Роберта Мюллера, який займав крісло директора ФБР з 2001 р. З 2003 по 2005 рр. Комі виконував обов'язки заступника генерального прокурора в адміністрації президента Джорджа Буша-молодшого, і отримав популярність, відмовившись схвалити деякі аспекти програми внутрішнього спостереження Агентства національної безпеки США у 2004 р., коли його безпосередній начальник, тодішній генпрокурор США Джон Ешкрофт перебував у лікарні. Він підтримав рішення свого заступника, коли відповідальні за програму чиновники звернулися до нього з проханням скасувати рішення Комі, і теж не став підписувати документ. Дії Комі забезпечили йому підтримку депутатів від Демократичної партії.

Читайте також: Барак Обама висунув на пост директора ФБР колишнього генпрокурора Джеймса Комі

Після відходу з поста Комі працював головним юрисконсультом компанії Lockheed Martin.

Експерти відзначають, що при виборі Обамою кандидата на пост глави ФБР не останню роль зіграли політичні міркування. Комі - республіканець і, віддаючи йому перевагу, адміністрація демократа Обами демонструє готовність до міжпартійному взаємодії.

У штаті ФБР близько 36 тис. співробітників, у тому числі 13 тис. 785 спеціальних агентів, які розслідують внутрішні і міжнародні терористичні акти, випадки порушення цивільних прав, контрабанди наркотиків, посадові злочини та прояви корупції в державних органах.