ua en ru

Сенат Польщі визнав, що напади загонів УПА на Волині мали ознаки геноциду

Сенат Польщі визнав, що напади загонів УПА на Волині мали ознаки геноциду. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Так, Сенат Польщі ухвалив резолюцію з приводу 70-річчя волинської трагедії. За ухвалення тексту документу проголосувала більшість депутатів верхньої палати польського парламенту: 55 сенаторів було "за", 20 - "проти", а 10 утрималися.

У заяві "У 70 роковини волинського злочину" йдеться про те, що 9 лютого 1943 р. нападом загонів УПА на волинське село Паросль "розпочалася брутальна акція фізичного знищення поляків, яка проводилася бандерівською фракцією Організації українських націоналістів та Українською повстанською армією". У документі сказано, що жертвами антипольської акції УПА стали приблизно 100 тисяч поляків. Трагічні події 1943-го у заяві названі "етнічною чисткою з ознаками геноциду". На думку сенаторів, таке визначення волинського злочину можна обґрунтувати тим, що події на Волині мали організований масовий характер й супроводжувалися жорстокістю.

Водночас у документі мовиться, що після повалення комунізму Польща й Україна багато зробили для подолання складного минулого. "Поляки прагнуть примирення й дружби з українцями, - сказано в резолюції. - Це підтверджується численними доказами. Утім, справжнє примирення можна збудувати тільки на правді та спільному засудженні злочину". Як наголошується в документі, пам'ять про загиблих на Волині поляків "повинна назавжди стати частиною польської історичної свідомості".

Сенат не підтримав пропозицію депутатів з партії "Право і справедливість" про внесення поправок у текст резолюції. Політики з цієї партії пропонували використовувати у заяві термін "геноцид", а також наполягали на встановленні Дня пам'яті мучеництва кресов'ян, який мав би відзначатися 11 липня (дата кульмінації антипольських акцій на Волині).

Як повідомляло радіо "Свобода", у вівторок із спікером Сенату Боґданом Борусевичем зустрічався екс-Президент України Леонід Кравчук. Він переконував польських політиків не використовувати у заявах з приводу 70-річчя волинської трагедії термін "геноцид".

Нагадаємо, вчора екс-Президент Польщі Александер Кваснєвський закликав не радикалізувати позицію в справі Волинської трагедії, а шукати поєднання поляків і українців.